Lockdown draconic la Shanghai – și persoanele testate negativ sunt carantinate forțat

[ad_1]

Autoritățile chineze continuă accentuarea restricțiilor anti-Covid din Shanghai, metropolă aflată în carantină de o lună din cauza Covid-19 – și unele persoane testate negativ sunt obligate să intre în izolare.

În metropola Shanghai, de departe cea mai afectată şi ai cărei 25 de milioane de locuitori sunt închişi de o lună, oricine este testat pozitiv, chiar asimptomatic, este trimis într-un centru colectiv de carantină – cu confort şi igienă variabile.

Se întâmplă ca locuitorii să fie băgaţi în autobuze în miezul nopţii pentru a fi evacuaţi. Mulţi locuitori sunt exasperaţi de aceste măsuri de izolare. Mai multe persoane care au fost testate negativ au declarat pentru AFP, citat de Agerpres, că au fost forţate să-şi părăsească locuinţele pentru a se izola în afara orașului. Unii dintre ei susțin că au fost duși chiar la câteva sute de kilometri de oraș.

„Nu am avut de ales”, afirmă Lucy, o rezidentă care preferă să nu-şi menţioneze numele de familie de teama unor eventuale represalii. „Poliţia ne-a spus că au fost prea multe cazuri pozitive în reşedinţa noastră”. Potrivit forţelor de ordine, a rămâne însemna să-ţi asumi riscul de a fi infectat.

Politica „zero Covid” a Chinei pare să eșueze, în condițiile în care, în ciuda măsurilor draconice, numărul cazurilor tot crește. Shanghai a raportat, luni, 7.137 de cazuri noi de infectare, în ușoară scădere față de ultimele 24 de ore.

Strămutată cu vecinii ei, în miezul nopţii, Lucy a fost trimisă la peste 400 km de casa ei într-un centru de carantină improvizat din provincia Anhui și nu ştie când se va putea întoarce acasă. Situaţia ei este departe de a fi un caz izolat. AFP a reuşit să discute cu alţi locuitori din Shanghai trimişi, de asemenea, în izolare în alte provincii.

O rezidentă a cartierului Jing’an a depus mărturie tot cu condiția anonimatului – în reşedinţa ei, cei testați negativ „au primit un apel” pentru a-şi părăsi domiciliul, a spus ea.

Cazurile pozitive au fost „transferate în hoteluri pentru a fi izolate”, a mai spus ea, care se află tot în Anhui, într-un centru de carantină.

Un alt rezident intervievat dă asigurări că opoziţia fermă a vecinilor săi nu a descurajat în niciun fel autorităţile să-i izoleze în afara Shanghaiului.

Măsura controversată reflectă „presiunea puternică” a puterii asupra autorităţilor locale pentru a se ajunge la zero cazuri, a declarat Yanzhong Huang, specialist în probleme de sănătate în cadrul Consiliului pentru Relaţii Externe din Statele Unite. Funcţionari publici sunt concediaţi în mod constant pentru presupuse neajunsuri după izbucnirea unei epidemii.

Pentru a se proteja de o astfel de sancţiune, unii oficiali sunt, aşadar, tentaţi să recurgă la „măsuri excesive”, spune Huang.

Mutarea pacienţilor testaţi negativ poate fi însă şi o chestiune de „prevenție”, autorităţile anticipând o creştere a cazurilor de infectare într-un anumit perimetru.

Editor : Adrian Dumitru

[ad_2]

Citește mai mult..