Joe Biden le spune americanilor să apere dreptul la avort la vot, după informațiile că acesta ar urma să fie eliminat de Curtea Supremă

[ad_1]

Joe Biden a făcut un apel la americani, marți, să voteze pentru apărarea dreptului fundamental la avort la alegerile legislative intermediare din toamnă, dacă Curtea Supremă a SUA va decide eliminarea acestuia la nivel federal, așa cum se preconizează după scurgerea în presă a unui document SCOTUS din 10 februarie care prevede eliminarea precedentului Roe v. Wade, care protejează dreptul la avort al femeilor americane.

Dacă cea mai înaltă jurisdicţie anulează jurisprudenţa pe care se bazează dreptul la avort în SUA din anii 1970, aşa cum lasă să se înţeleagă un document dezvăluit, luni seară, de Politico, „va ţine de aleşii naţiunii noastre, la toate nivelurile, să protejeze dreptul femeilor de a alege. Şi va ţine de alegători să aleagă candidaţi favorabili” faţă de dreptul la avort în noiembrie, a transmis președintele Statelor Unite.

„Vom avea nevoie de mai mulţi senatori favorabili dreptului la alegere, şi de o majoritate în acest sens în Camera Reprezentanţilor, pentru a adopta o legislaţie care să instituie jurisprudenţa existentă, pe care o voi promulga”, a dat asigurări președintele Biden, catolic practicant dar şi apărător al dreptului la avort. În ciuda credințelor sale religioase, Biden este un susținător al dreptului femeilor de a alege. 

Joe Biden, al cărui partid se teme de o înfrângere în alegerile de la jumătatea mandatului, promite în plus că administraţia sa „va fi pregătită” să reacţioneze când va veni decizia Curţii Supreme americane.

Preşedintele s-a referit în comunicatul său la un răspuns „administrativ” față de o eventuală decizie a SCOTUS, fără a furniza mai multe amănunte.

Democrații dețin o majoritate foarte mică în Camera Reprezentanților și o majoritate tehnică la Senat (n. red. – camera este împărțită 50-50 între republicani și democrați, votul hotărâtor aparținând vicepreședintei Harris), iar acestea nu le permit să legifereze la nivel federal asupra dreptului la avort, mai ales în condițiile în care majoritatea din Senat este deseori sabotată de senatorii democrați conservatori Joe Manchin (Virginia de Vest) și Kyrsten Sinema (Arizona).

Editor : Adrian Dumitru

[ad_2]

Citește mai mult..