Zelenski, replică la propunerea lui Macron pentru o „anticameră” UE: Orice alternativă la aderare e un compromis între Europa și Rusia

[ad_1]

Orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE ar fi de fapt un „compromis” între UE şi Rusia, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, răspunzând astfel iniţiativei preşedintelui francez Emmanuel Macron de creare a unei „comunităţi politice europene”, văzută ca o „anticameră” a Uniunii Europene.

„Nu avem nevoie de alternative la candidatura Ucrainei la UE, nu avem nevoie de astfel de compromisuri”, a spus Volodimir Zelenski într-o conferinţă de presă comună cu premierul portughez Antonio Costa.

„Pentru că, credeţi-mă, nu ar fi vorba despre compromisuri cu Ucraina în Europa, ci despre un alt compromis, între Europa şi Rusia. Sunt absolut sigur. Este vorba despre influenţa şi presiunea politică şi diplomatică a oficialilor şi lobiştilor ruşi asupra deciziei unei ţări europene de a susţine sau nu Ucraina”, a spus preşedintele ucrainean, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Ce propune Emmanuel Macron

Preşedintele francez a propus ca în paralel cu procesul de aderare, care este de durată, să fie creată o „organizaţie europeană nouă”, din care să facă parte statele candidate pentru aderarea la UE, respectiv Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, precum şi alte state care împărtăşesc valorile democratice, precum Marea Britanie.

Emmanuel Macron a prezentat acest proiect pe 9 mai, de Ziua Europei, în faţa Parlamentului European de la Strasbourg, în plină dezbatere privind lansarea procesului de aderare a Ucrainei, ţară invadată militar de Rusia. Macron a arătat că ar fi nevoie de „decenii” pentru ca Ucraina să adere la UE şi a sugerat ca între timp țara să poată face parte din această „comunitate politică europeană”, care ar putea include și Regatul Unit, stat care a ieşit din UE în 2020.

„Nu ne puteţi ţine la distanţă!”, i-a replicat atunci preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Alte reacții la propunerea lui Emmanuel Macron

Acest proiect, care ar urma să fie dezbătut la Consiliul European de la Bruxelles de la finalul lunii iunie, a fost criticat de unii lideri europeni, precum preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, în opinia căruia proiectul ar reflecta o lipsă de voinţă de a integra rapid Ucraina în interiorul UE.

Iniţiativa lui Macron a fost dezaprobată şi de Marea Britanie.

În schimb, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a efectuat joi o vizită oficială în Franţa, a salutat acolo iniţiativa omologului său francez Emmanuel Macron de creare a unei comunităţi politice europene, care, în opinia ei, ar permite Republicii Moldova să-şi „accelereze” aderarea la UE, asigurând totodată că Chişinăul nu va căuta vreo „scurtătură” în acest proces de aderare.

În aceeaşi zi, cancelarul german Olaf Scholz declarase că nu este favorabil unei „scurtături” în procesul aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, despre care a atras atenţia că „nu este o chestiune de câteva luni sau de câţiva ani”.

Citiți și:  CTP: Uniunea Europeană nu e NATO. Ucraina și Moldova ar putea fi primite rapid în blocul comunitar, cu o condiție

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..