Patru luni de război sângeros în miezul Europei. Bilanțul negru al invaziei ruse în Ucraina

[ad_1]

Vineri, 24 iunie, se împlinesc patru luni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, o decizie agresivă din partea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, prevăzută de serviciile secrete americane, dar care a luat prin surprindere întreaga planetă. Este cea mai gravă criză de securitate de la Cel de-al Doilea Război Mondial, iar perspectivele de încheiere a conflictului nu se întrevăd. De altfel, șeful NATO a avertizat recent că războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea fi unul de uzură și de lungă durată.


In articol:


După patru luni de război, s-au înregistrat  10.403 victime civile în Ucraina ca urmare a războiului declanșat de Rusia, anunță ONU. Agenția pentru drepturile omului a confirmat 4.662 de decese și 5.803 răniți la civili în Ucraina.

Citeste si: Președintele Chinei, Xi Jinping, sare în ajutorul Rusiei lui Vladimir Putin

Cel puțin 320 de copii au fost uciși și 479 au fost răniți în Ucraina începând cu 24 februarie.

Potrivit The Kyiv Independent, cifrele reale ar putea fi mult mai mari, deoarece informațiile din locuri ca Mariupol sau Severodonețk, unde au avut loc lupte intense, ajung cu întârziere sau sunt ascunse de ruși.
 

Peste 22.000 de morți în Mariupol, spune fostul primar al orașului

Primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, a anunțat într-o conferință de presă, că cel puțin 22.000 de persoane din oraș au murit în urma bombardamentelor, de la începutul invaziei. Bilanțul prezentat de primar a fost preluat de canalul Nexta, pe Twitter.

La 4 luni de la începerea invaziei ruse, este un moment istoric pentru Ucraina deoarece primește acum statutul de țară candidată la aderarea la UE, împreună cu Republica Moldova.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, referindu-se la un „moment istoric” în plină ofensivă rusă, potrivit AFP.

Ucraina primește rachetele HIMARS într-un moment dificil

Lansatoarele multiple de rachete HIMARS oferite de Statele Unite armatei ucrainene au sosit în Ucraina, a anunţat joi ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov.

Sosirea lansatoarelor HIMARS în Ucraina survine într-un moment în care armata ucraineană pierde teren în faţa trupelor ruse în estul ţării.

Citeste si: Sistemele de rachete americane au fost livrate în Ucraina. Ministrul ucrainean al apărării, atac la adresa rușilor

Un responsabil militar ucrainean a declarat că trupele ruse încearcă să încercuiască unităţile ucrainene în zona oraşului Lisiciansk. În direcţia oraşului învecinat Severodoneţk trupele ruse au capturat două localităţi, Loskutivka şi Rai-Oleksandrivka, a confirmat Statul Major ucrainean.

Guvernul ucrainean a cerut insistent Occidentului să-i furnizeze armament greu, în special de piese de artilerie şi lansatoare multiple de rachete cu rază lungă de acţiune pentru a putea neutraliza artileria rusească.

Ucraina, statut de ţară candidată la integrarea în UE 

Responsabili europeni din Parlamentul European aşteaptă „un moment istoric” la summitul Consiliului European în privinţa acordării statutului de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova.

Citeste si: Klaus Iohannis, la Consiliul European de la Bruxelles. Decizie istorică luată de liderii UE

„Astăzi deschidem uşa Uniunii Europene pentru Ucraina şi Republica Moldova, este cu adevărat un moment istoric”, a spus Manfred Weber la sosirea la summitul PPE de joi, primul pe care îl conduce în calitate de preşedinte al formaţiunii paneuropene.

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus şi ea că „astăzi este o zi istorică pentru Europa, este ceva de care ar trebui să fim mândri”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, acesta fiind un „moment istoric” în plină ofensivă rusă, potrivit AFP.[ad_2]

Citește mai mult..