Incendii violente în Portugalia din cauza temperaturilor extreme. Mai multe localități din apropiere de Lisabona au fost evacuate

[ad_1]

Incendiile forestiere au făcut ravagii în Portugalia, provocând evacuarea mai multor sate şi mobilizând peste o mie de pompieri. „Sunt incendii extrem de violente”, a transmis comandantul Autorității Naţionale de Protecţie Civilă, Andre Fernandes. Traficul a fost întrerupt pe mai multe artere rutiere, printre care autostrada care leagă Lisabona de nordul Portugaliei.

Incendii forestiere violente în centrul Portugaliei. Foto: Profimedia Images

Flăcările ameninţă localităţi din municipalităţile Leiria, Pombal, Ourem sau Alvaizere, aflate la peste o sută de kilometri la nord de Lisabona, notează AFP, citată de Agerpres. Potrivit datelor furnizate de site-ul Autorităţii Naţionale de Protecţie Civilă, au fost mobilizați aproximativ 1.300 de pompieri.

Trei dintre cele cinci focare au apărut marţi, dar celelalte două au izbucnit la sfârşitul săptămânii, devastând în jur de 2.500 de hectare.

Flăcările s-au reactivat, pe fondul unei noi creşteri a temperaturilor şi a vântului mai puternic decât în weekend.

„Sunt incendii extrem de violente cu un perimetru deja foarte mare”, a confirmat comandantul Autorității Naţionale de Protecţie Civilă, Andre Fernandes, în cursul unui briefing de presă la începutul serii, referindu-se la condiţii meteorologice „extreme” şi „fără precedent”.

Mai multe sate au fost evacuate, precum şi aproximativ 300 de persoane care se aflau în localitatea Freixianda, din comuna Ourem, a spus el.

30 de persoane au fost rănite uşor şi mai mult de 12 case au fost avariate, potrivit unui bilanţ provizoriu.

Într-o ţară care rămâne traumatizată de incendiile violente din 2017, care au făcut peste o sută de morţi, guvernul a decis să întărească mobilizarea serviciilor de urgenţă şi să le sporească puterile.

„Prognoza meteo pentru următoarele zile rămâne extrem de îngrijorătoare în ceea ce priveşte riscul de incendii”, a reafirmat, marţi, premierul Antonio Costa, temperaturile urmând să depăşească 40 de grade în mare parte din Portugalia.

Termometrul a urcat la 43,1 grade Celsius în apropierea oraşului Abrantes, în regiunea Santarem.

Valul de căldură este de aşteptat să continue să se intensifice miercuri, 16 din cele 18 districte din Portugalia continentală fiind plasate în alertă roşie de către institutul naţional de meteorologie, de două ori mai mult decât marţi, mai scrie AFP.

Editor : A.A.

[ad_2]

Citește mai mult..