Bombardamente puternice în Harkov, 20 de oameni au fost răniți. În Kramatorsk, rușii au lovit școli și fabrici
[ad_1]
Rușii au reluat bombardamentele masive în estul Ucrainei. La Harkov au fost rănite cel puțin 20 de persoane, după ce proiectilele rusești au lovit una dintre cele mai populate zone ale orașului. A fost atacat și orașul Kramatorsk. Experţii internaţionali au documentat încălcări grave pe scară largă ale dreptului umanitar şi dreptului internaţional de către trupele ruse de la începerea invaziei în Ucraina, arată un raport publicat de Oficiul pentru Instituţii democratice şi Drepturile Omului (ODIHR), agenţie din cadrul OSCE cu sediul la Varşovia. Printre cazurile extrem de grave reţinute de raport se află bombardarea teatrului din Mariupol şi a gării din Kramatorsk, despre care ODIHR afirmă că pot fi crime de război, înregistrându-se numeroase victime civile.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Șeful CIA: Rusia a pierdut 15.000 de militari în război până acum
ACTUALIZARE 13.37 Aproximativ 15.000 de membri ai forţelor armate ruse şi-au pierdut viaţa de la începutul invadării Ucrainei, potrivit estimărilor directorului Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), William Burns, relatează joi dpa.
De asemenea, în jur de 45.000 de militari ruşi au fost răniţi în războiul început în 24 februarie acest an. ”Şi ucrainenii au avut de suferit (pierderi în rândul militarilor), probabil un pic mai puţin (ca ruşii)”, a spus Burns la o conferinţă desfăşurată la Aspen (statul Colorado).
Potrivit şefului CIA, concentrarea de forţe ruse în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, sugerează că, cel puţin pentru moment, armata rusă a învăţat din eşecurile înregistrate la începutul conflictului.
La începutul războiului, Rusia a încercat să cucerească Kievul, capitala Ucrainei, dar fără succes. William Burns a explicat că trupele ruse s-au repliat apoi într-o poziţie oarecum mai confortabilă pentru ele, folosindu-şi avantajul şi armele cu rază lungă de acţiune pentru a distruge ţinte ucrainene, precizează Agerpres.
MAE rus: Kievul a atacat situl centralei de la Zaporojie
ACTUALIZARE 13.16 Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a acuzat joi Kievul că a efectuat lovituri cu drone la situl centralei nucleare de la Zaporojie, din sudul Ucrainei, aflată din martie sub controlul forţelor ruse, transmite AFP.
Forţele ucrainene au efectuat luni un atac cu dronă „la câteva zeci de metri de structuri vitale pentru securitatea centralei de la Zaporojie, un rezervor de combustibil nuclear uzat şi rezervorul de răcire al unui reactor”, a spus Maria Zaharova în conferinţa de presă săptămânală.
Zaharova nu a menţionat producerea de pagube care ar pune în pericol securitatea nucleară a sitului, dar a apreciat că „acest lucru confirmă voinţa autorităţilor ucrainene de a crea condiţiile unei catastrofe nucleare nu doar pe teritoriul lor, ci în întreaga Europă”. Potrivit purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse, Kievul a lovit din nou situl centralei miercuri, transmite Agerpres.
Media ruse au publicat imagini cu presupuşi nori de fum în oraşul Enerhodar (Energodar), unde este situată centrala. AFP notează că aceste informaţii nu au putut fi verificate din surse independente.
Maria Zaharova a precizat că Moscova a contactat secretariatul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice )AIEA) după cele două incidente.
Săptămâna trecută, operatorul ucrainean de energie nucleară Energoatom a acuzat la rândul său armata rusă că a instalat lansatoare de rachete la situl centralei de la Zaporojie, care este cea mai mare din Europa. Conform Energoatom, la faţa locului se află circa 500 de militari ruşi.
Maria Zakharova: Nu a existat niciun contact cu Statele Unite în ceea ce privește negocierile de pace cu Ucraina
ACTUALIZARE 13.00 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat joi că nu a existat niciun contact cu Statele Unite în ceea ce privește negocierile de pace cu Ucraina.
„Administrația americană le interzice protejaților săi de la Kiev să se gândească măcar la discuții cu noi și, în mod evident, îi obligă să lupte până la ultimul ucrainean”, a declarat Zakharova reporterilor.
Miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că discuțiile de pace cu Ucraina nu au „niciun sens”, notează The Guardian.
Liz Truss se împotrivește trimiterii de forțe militare britanice în Ucraina
ACTUALIZARE 12.26 Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, candidată la conducerea Partidului Conservator şi implicit a guvernului de la Londra, a declarat joi că nu susţine implicarea militară directă a Regatului Unit în Ucraina, transmite Reuters.
Într-un interviu acordat BBC, Truss a fost întrebată dacă din postura de prim-ministru ar susţine trimiterea de forţe britanice în Ucraina. „Facem tot ce putem pentru a susţine Ucraina. Am condus coaliţia internaţională pentru trimiterea de armament, implementăm sancţiunile, însă nu susţin implicarea directă a militarilor din Regatul Unit”, a răspuns aceasta.
Truss şi fostul ministru de finanţe Rishi Sunak s-au calificat miercuri în finala competiţiei interne din Partidul Conservator pentru succesiunea premierului demisionar Boris Johnson. Învingătorul va fi desemnat în 5 septembrie, după un vot prin corespondenţă deschis celor 200.000 de membri ai formaţiunii, conform Agerpres.
Presa rusă: Rusia nu va exporta petrol pe piața mondială dacă prețurile sunt plafonate sub costul de producție
ACTUALIZARE 12.22 Rusia nu va exporta petrol pe piaţa mondială dacă preţurile sunt plafonate sub costul de producţie, a anunţat agenţia rusă de presă Interfax, citând declaraţia vicepremierului Alexander Novak, la televiziunea rusă, transmite Reuters.
Janet Yellen, şeful Trezoreriei SUA, face presiuni pentru o plafonare pentru a face mai dificilă pentru Rusia finanţarea războiului din Ucraina. Oficialii au explicat că obiectivul este de a stabili un preţ la un nivel care acoperă costurile marginale de producţie, astfel încât Moscova să subvenţioneze exportarea petrolului.
„Dacă aceste preţuri de care vorbesc ei sunt mai scăzute decât costul producerii petrolului, atunci desigur Rusia nu va asigura aprovizionarea pieţei globale cu acest petrol. Aceasta înseamnă că pur şi simplu nu lucrăm în pierdere”, a declarat miercuri Novak.
Anterior, preşedintele Vladimir Putin le-a spus jurnaliştilor că preţul ţiţeiului va creşte semnificativ dacă va fi impusă o plafonare.
Brazilia, China, India şi unele state din Africa şi Orientul Mijlociu şi-au majorat importurile de energie din Rusia, care vinde cu reducere petrol, deoarece multe rafinării din Europa au renunţat la achiziţionarea ţiţeiului rusesc, notează Agerpres.
Banca Centrală a Ucrainei a devalorizat moneda națională cu 25% față de dolarul american
ACTUALIZARE 12.10 Banca Centrală a Ucrainei a devalorizat joi moneda naţională, grivna, cu 25% faţă de dolarul american, din cauza impactului războiului cu Rusia, transmite Reuters.
Noua rată de schimb a grivnei este de 36,5686 pentru un dolar american, notează Agerpres.
Într-un comunicat, Banca Centrală a Ucrainei a specificat că a acţionat „pe fondul schimbării caracteristicilor fundamentale ale economiei ţării în timpul războiului şi al aprecierii dolarului SUA faţă de alte monede”. De asemenea, instituţia consideră că devalorizarea va ajuta „competitivitatea producătorilor ucraineni şi va sprijini stabilitatea economiei în perioada războiului”.
Din cauza războiului, economia Ucrainei ar urma să înregistreze anul acesta un declin între 35 şi 45%.
ISW: Trupele Moscovei s-au împotmolit
ACTUALIZARE 11.55 În evaluarea de miercuri noapte spre joi dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susține că actuala ofensivă rusă ar putea aduce câștiguri teritoriale moderate în Donbas, la nord-est de autostrada E40, dar probabil că va culmina înainte de a cuceri zone populate importante, cum ar fi Sloviansk sau Bahmut.
ISW spune că trupele rusești nu au reușit să lanseze atacuri directe asupra Bahmutului și s-au împotmolit în mare parte în luptele pentru mici așezări din estul și sudul acestuia.
Experții SUA precizează că eforturile de a avansa spre Sloviansk s-au oprit în cea mai mare parte și nu au înregistrat câștiguri semnificative de săptămâni întregi.
Reînceperea ofensivelor terestre active după scurta pauză operațională nu s-a tradus încă prin progrese semnificative, deși este posibil ca fie presiunea constantă a Rusiei, fie finalizarea eforturilor rusești de refacere a puterii de luptă să genereze avansuri limitate în următoarele zile sau săptămâni, mai spune ISW.
ISW mai noteză că trupele rusești se străduiesc acum să se deplaseze pe un teren relativ puțin populat și deschis. Ele se vor confrunta cu un teren mult mai favorabil apărătorilor ucraineni pe măsură ce se vor apropia de E40 în jurul Sloviansk și Bahmut, din cauza densității crescute a populației și a densității mari de construcții din aceste zone. Prin urmare, este foarte probabil ca actuala ofensivă rusă din Donbas să culmineze undeva de-a lungul E40 în următoarele săptămâni.
Experții ISW atrag atenția că apelurile lui Lavrov pentru obiective teritoriale atât de mari sunt în mod evident departe de realitatea operațiunilor recente ale Rusiei în Ucraina, lente și cu progrese chinuitoare.
Presiunea contraofensivei ucrainene complică eforturile Rusiei de a consolida controlul militar al regiunilor ocupate Herson și Zaporojie, și nu este clar cum va genera Kremlinul puterea de luptă ofensivă necesară pentru a cuceri noi suprafețe semnificative din teritoriul ucrainean.
Autoritățile de ocupație rusești fac probabil propagandă cu privire la recentele lovituri ucrainene de înaltă precizie și la activitatea partizanilor pentru a stabili condițiile pentru deportări în masă ale cetățenilor ucraineni pe teritoriul rusesc, mai spune ISW.
Rușii au reluat bombardamentele în estul Ucrainei
ACTUALIZARE 11.25 Rușii au reluat bombardamentele masive în estul Ucrainei. La Harkov au fost rănite cel puțin 20 de persoane, după ce proiectilele rusești au lovit una dintre cele mai populate zone ale orașului. A fost atacat și orașul Kramatorsk.
Guvernatorul din Nikolaev a transmis într-o actualizare a situației din regiune că toate satele sunt bombardate constant de ruși.
În apropiere de Berezneguvat, cel puțin un om a murit în urma atacurilor.
Forțele ruse încearcă „non-stop” să străpungă liniile de apărare ucrainene din estul regiunii Donețk, dar fără succes, susțin oficiali ucraineni, citați de CNN.
Pavlo Kyrylenko, șeful Administrației Civile Militare Donețk, a declarat joi la televiziunea ucraineană că bombardamentele în jurul orașului Bakhmut sunt constante. „Aceasta este una dintre liniile principale pe care inamicul încearcă să o controleze, pentru ca apoi să se îndrepte spre obiectivul principal – Sloviansk și Kramatorsk”, a spus Kyrylenko.
Rușii au provocat pagube considerabile în Bakhmut, potrivit lui Kyrylenko. El a adăugat că 350.000 de oameni se află încă în regiune și că zilnic au loc evacuări.
„Soldații ucraineni i-au forțat pe ruși să fugă. Luptele continuă în zona de lângă Novouhanske”, a comunicat Statul Major al armatei ucrainene. Novoluhanske și așezările învecinate sunt atacate aproape constant, deoarece rușii încearcă să distrugă apărarea ucraineană la sud de Bakhmut și să încercuiască apărarea ucraineană în zona care se învecinează cu regiunea vecină Lugansk.
Statul Major a spus că rușii au continuat și bombardamentele în direcția Sloviansk.
Și orașul Kramatorsk a fost atacat. Pavlo Kyrylenko a spus că două școli au fost distruse în Kramatorsk și Kostiantynivka, în sudul orașului. Primarul din Kramatorsk a declarat că au fost lovite și două fabrici, fără să dea detalii despre eventuale victime. Sunt informații că zeci de mii de oameni au rămas blocați în Kramatorsk și în zonele învecinate.
Artileria rusă continuă să bombardeze orașele din spatele liniilor frontului care traversează părți din regiunile Dnipropetrovsk, Nikolaev și Herson, potrivit Statului Major. Miercuri, ministrul rus de externe a declarat că obiectivele Moscovei în Ucraina se extind acum dincolo de Donbas în sudul țării, avertizând că „nu poate permite” Ucrainei să aibă arme care amenință Rusia sau teritoriile sale.
Replica Kievului după ce Lavrov a spus că obiectivele geografice ale „operațiunii militare speciale” s-au schimbat
ACTUALIZARE 09:50 Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a făcut miercuri un nou apel către Occident să livreze Ucrainei mai multe arme şi să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, după ce Moscova a anunțat extinderea ofensivei sale în Ucraina.
„Mărturisirea ministrului rus de externe despre visul său de a cuceri mai multe teritorii ucrainene dovedeşte că Rusia respinge diplomaţia şi se concentrează asupra războiului şi terorii”, a spus ministrul ucrainean de Externe.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că obiectivele geografice ale „operațiunii militare speciale” a Moscovei în Ucraina nu se mai limitează la regiunea estică Donbas, ci includ o serie de alte teritorii.
Mercosur a refuzat cererea președintelui Zelenski de a vorbi la summitul său
ACTUALIZARE 09:45 Blocul economic sud-american Mercosur, format din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, nu i-a permis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să țină un discurs la summitul șefilor de stat de joi de la Asuncion, a anunțat președinția rotativă paraguayană, scrie France 24.
„Nu a existat un consens. Acest lucru a fost comunicat ambasadorului ucrainean în Argentina și Paraguay. Însuși ministrul de externe a fost cel care l-a informat pe reprezentantul diplomatic”, a declarat miercuri Raul Cano, ministrul adjunct de externe al Paraguayului, țara gazdă a summitului.
Gazul rusesc a reînceput să circule
ACTUALIZARE 09:20 Gazul rusesc a reînceput să circule prin cea mai mare conductă dintre Rusia și Germania joi, după o întrerupere de 10 zile, a anunțat operatorul, atenuând temerile că perioada de întreținere va fi prelungită.
Reluarea ar putea dura câteva ore, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters.
Solicitările pe gazoductul Nord Stream 1 pentru fluxuri de gaze din Rusia în Germania au fost de 29.284.591 kwh/h pentru intervalul 07:00-08:00 CET (ora României), de la zero anterior.
Nu există informații că Putin este bolnav, spune șeful CIA
ACTUALIZARE 08:30 Nu sunt informaţii că Vladimir Putin este instabil sau că are o sănătate şubredă, a declarat șeful CIA, William Burns, scrie BBC.
În ultima perioadă au existat tot mai multe speculaţii neconfirmate în presă conform cărora Putin, care împlineşte 70 de ani în acest an, ar putea fi bolnav de cancer. William Burns a declarat însă că nu există dovezi care să sugereze acest lucru, glumind că președintele rus părea chiar „prea sănătos”.
„Există o mulţime de zvonuri despre sănătatea preşedintelui Putin şi, din câte putem spune, este prea sănătos”, a spus Burns la Aspen Security Forum din Colorado.
Burn a făcut aceste comentarii într-un moment în care SUA au anunţat că vor furniza Ucrainei mai multe arme cu rază lungă de acţiune. Burns, care a fost ambasador la Moscova, a spus că l-a observat şi a avut de-a face cu liderul rus de mai bine de două decenii.
Citește continuarea AICI
Raport OSCE despre crimele de război din Ucraina
Raportul ODIHR – care are 53 de pagini – remarcă un fapt foarte îngrijorător: asediul oraşelor ucrainene de către forţele ruse, ceea ce a împiedicat evacuarea în siguranţă a civililor.
Comportamentul militarilor ruşi a fost caracterizat de o ignorare generală a principiilor fundamentale ale dreptului umanitar – distincţie, proporţionalitate şi prudenţă, menţionează documentul citat de dpa, potrivit Agerpres.
Martori au raportat execuţii şi detenţii ilegale, răpiri şi cazuri de tortură şi violenţă sexuală.
De asemenea, și armata ucraineană a încălcat dreptul umanitar, într-o măsură mai mică, notează raportul, care menţionează acte de violenţă împotriva militarilor ruşi care au comis jafuri.
Dovezile strânse de ODIHR arată că ambele părţi au încălcat dreptul internaţional în ceea ce priveşte tratamentul aplicat prizonierilor de război.
Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
Cele mai recente informații legate de războiul din Ucraina:
- Putin spune că se formează o nouă ordine mondială.
- SUA trimit încă 4 sisteme HIMARS în Ucraina.
- Guvernele creditoare occidentale ale Ucrainei au îndemnat deținătorii de obligațiuni să accepte cererea Kievului de amânare cu doi ani a plății datoriilor și au declarat că vor suspenda plățile care le sunt datorate.
- Rușii anunță că vor să ocupe mai multe teritorii în Ucraina, iar Lavrov spune că „vorbim despre mult mai mult decât republicile Donețk și Lugansk”.
- Planul UE pentru reducerea consumului de gaze. Ursula von der Leyen: „Trebuie să trecem peste iarnă. Statele să reducă cu 15% consumul”.
- Olena Zelenska, în fața Congresului american: „Cer ceva ce nu aș vrea să cer niciodată, cer arme”.
- O rachetă lansată de ruși a ucis trei oameni în Harkov.
- Rusia cere ONU să intervină pentru rezolvarea crizei cerealelor.
- Rușii spun că Ucraina are „soldați mutanți creați în biolaboratoare”, cu ajutorul SUA.
- Kadîrov spune că are un plan „grandios” pentru „demilitarizarea țărilor NATO”: „După capturarea Kievului, urmează Polonia”.
Editor : B.P. | M.D.B.
[ad_2]
Citește mai mult..