Militarii taiwanezi au tras către o dronă chineză, după ce președintele țării a avertizat cu „contramăsuri puternice”



S-au tras focuri de avertizare spre o dronă chineză care a survolat marți o insuliță a Taiwanului. Reacția vine la scurt timp după ce președintele Tsai Ing-wen a ordonat armatei să ia „contramăsuri puternice” împotriva a ceea ce ea a numit „provocări” ale Chinei, relatează Reuters.

A fost prima dată când au fost trase focuri de avertizare către un aparat de zbor chinezesc, pe fondul tensiunilor crescute între China și Taiwan, pe care Beijingul îl consideră propriul său teritoriu. Taiwan-ul însă contestă ferm pretențiile de suveranitate ale Chinei.

Drona luată în colimator de armata taiwaneză s-a întors în China, după ce au fost trase focurile, a declarat un purtător de cuvânt al armatei.

Taiwanul s-a plâns de multe ori că dronele chineze zboară în mod repetat foarte aproape de insulele pe care le controlează.

Ministerul Apărării din Taiwan anunța în urmă cu 10 zile că armata chineză a lansat o nou incursiune în spațiul aerian și maritim al insulei, iar cinci avioane de luptă ale chinezilor au pătruns dincolo de linia mediană din Strâmtoarea Taiwan.

China a început exerciții militare în jurul insulei după vizita lui Nancy Pelosi la Taipei.

Purtătorul de cuvânt al comandamentului apărării taiwanez, Chang Jung-shun, a declarat că focurile de avertizare au fost trase către o dronă care se apropiase de insula Erdan, anterior fiind folosite rachete de semnalizare. Drona a zburat apoi înapoi în China, a spus el.

Nu a existat un răspuns imediat din partea Chinei cu privire la acest incident, potrivit Reuters.

Dronele chinezești, alungate și cu pietre

Guvernul taiwanez a raportat repetate zboruri ale dronelor chinezești în apropiere de micile insule pe care le controlează lângă coastele Chinei, în contextul exercițiilor militare începute de China după vizitele mai multor oficiali americani de rand înalt la Taipei.

Imagini de la cel puțin două astfel de misiuni au apărut pe rețelele sociale din China. Într-una din ele se văd soldați taiwanezi aruncând pietre înspre drona chinezească, încercând s-o alunge.

 

Editor : Liviu Cojan



Citește mai mult..