Iohannis: Am spus că ar fi corect ca salariile și pensiile să crească. Dar nu demnitarii să fie primii care beneficiază de creșteriKlaus Iohannis a spus vineri seara că nu este corect ca demnitarii să fie primii care beneficiază de creșteri salariale. „Am spus că având în vedere inflația, salariile și pensiile trebuie să crească. Dar nu mi se pare corect ca demnitarii să fie primii care beneficiază de aceste creșteri salariale”, a declarat președintele. Miercuri, Senatul a votat majorarea salariilor demnitarilor.

Întrebat de proiectul de lege care a fost adoptat de Senat cu privire la creșterea salariilor demnitarilor și aleșilor locali, Iohannis a spus că acest lucru nu i „se pare corect”.

„Am spus că având în vedere inflația, salariile și pensiile trebuie să crească. Dar nu mi se pare corect ca demnitarii să fie primii care beneficiază de aceste creșteri salariale, puteam să rămânem mai la urmă”, a spus președintele.

„Avem totuși o inflație destul de mare, este corect, este rezonabil și este așteptat să crească și salariile și pensiile”, a spus președintele în urmă cu câteva zile

Preşedintele Klaus Iohannis a participat marţi şi miercuri, la New York, la cea de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. După discursul susținut în plen, președintele a stat de vorbă cu jurnaliștii și a făcut referire, printre altele, și la pensii și salarii.

Iohannis a spus că „personal” le-a transmis liderilor coaliției că ar fi bine ca acestea să crească. „Având în vedere că suntem în criză energetică, avem foarte multe probleme în economie, avem și o creștere economică, avem totuși o inflație destul de mare, este corect, este rezonabil și este așteptat să crească și salariile și pensiile”, a spus șeful statului. Întrebat cum vede posibila sau probabila majorare a salariilor și pensiilor, președintele a spus că „este corect, este rezonabil și este așteptat” ca acestea să crească. Iohannis consideră că „nu oamenii simpli trebuie să plătească pentru aceste crize și Guvernul trebuie și va identifica soluții”, a spus atunci președintele.

Senatul a votat majorarea salariilor demnitarilor

Senatul a adoptat, miercuri, majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ. Printre indemnizațiile care ar putea fi majorate se numără cele ale parlamentarilor, miniștrilor, primarilor sau președinților de consiliile județene sau locale. Decizia luată de Senat, care este prima cameră sesizată, a fost votată chiar în ziua în care judecătorii CCR au decis că majorările salariale din sistemul public care urmau să se aplice demnitarilor sunt neconstituționale.

Editor : Liviu CojanCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.