Ce s-ar schimba în Italia și UE dacă partidul cu rădăcini fasciste condus de Georgia Meloni va câștiga alegerile: „Ar fi o undă de șoc”



Italienii ar putea avea în noua conducere politică a țării, pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, un partid de extremă dreaptă. Giorgia Meloni ar putea deveni prima femeie prim-ministru a țării, iar Silvio Berlusconi s-ar putea întoarce la politica de vârf din Italia.

Câștigarea alegerilor de către partidul Fratelli d’Italia, condus de Giorgia Meloni, o formațiune politică cu rădăcini fasciste, ar putea provoca „o undă de șoc în Uniunea Europeană, vom avea rediscutarea unor principii și vom avea o Europă mai slabă,” spune Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice.

„Ar fi o undă de șoc, cu siguranță. Viktor Orban s-ar găsi validat în strategiile sale și va considera că ceea ce face de aproape 10 ani este corenspunzător, merge în direcția sensului istoriei și alegerile din Italia sunt pe cale să valideze o viziune asemănătoare. În tot acest portret, spre deosebire Berlusconi și Salvini, aliații săi din această coaliție de centru dreapta, Georgia Meloni nu este simpatizanta lui Putin și este o atlantistă convinsă și poate acest lucru este singurul lucru bun în toată istoria aceasta a alegerilor actuale. Dar, într-adevăr, dacă va ajunge în funcția de prim-ministru și va trebui să facă un guvern care să reprezentat de celelalte partide din această coaliție, vom avea o undă de șoc în Uniunea Europeană, vom avea rediscutarea unor principii, poate chiar principii de bază ale Uniunii Europene și vom avea o Europă mai slabă în fața tuturor concurenților săi, inclusiv aliaților concurenței, să spunem așa, Canada, SUA, sau alte state de acest tip,” a declarat pentru Digi24 Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice.

Partidul Fratelli d’Italia, condus de Giorgia Meloni, este o formațiune politică cu cu rădăcini fasciste. În 2018, la precedentul scrutin general, partidul a obținut doar 4% din sprijinul alegătorilor. Acum este cotat la aproximativ 25% din intențiile de vot, după ce luptele politice din Italia au dus în luna iulie la căderea guvernului de unitate națională al premierului Mario Draghi.

Editor : A.P.



Citește mai mult..