Poliţia daneză, sesizată după apariția unor drone în apropierea zăcămintelor de gaz din Marea Nordului



După presupusul sabotaj al gazoductelor Nordstream în Marea Baltică, poliţia daneză a anunţat marţi că a primit sesizări privind zboruri ale unor drone neautorizate în apropierea zăcămintelor de gaz din Marea Nordului, după incidente similare pe coasta norvegiană, relatează AFP.

„Am avut în cursul weekendului semnalări ale unor drone în Marea Nordului”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei pentru AFP.

Potrivit publicaţiei specializate Danish Offshore Industry, drone au fost văzute în apropierea zăcământului gazier Roar, operat de grupul francez TotalEnergies, la peste 200 km de coasta vestică a Danemarcei.

Este pentru a doua oară într-o săptămână când sunt raportate astfel de incidente.

Joi, cotidianul Ekstra Bladet menţiona o activitate „neautorizată” a unor drone deasupra zăcământului Halfdan B, exploatat tot de gigantul francez.

Contactat în legătură cu aceste informaţii, grupul a sugerat contactarea autorităţilor daneze, notează AFP, citată de Agerpres.

Grupul a dat asigurări că a luat „măsurile necesare privind procedurile de securitate”.

După presupusul sabotaj al gazoductelor care leagă Rusia de Germania în zona sa economică exclusivă, Danemarca a sporit măsurile de securitate în jurul infrastructurilor sale energetice.

Norvegia vecină, acum principalul furnizor de gaz în Europa, îşi consideră la rândul ei instalaţiile petroliere şi gaziere drept o potenţială ţintă.

Pentru a justifica întărirea securităţii în sector, autorităţile norvegiene au invocat un număr crescând de semnalări ale dronelor în apropierea instalaţiilor petroliere.

Editor : Liviu Cojan



Citește mai mult..