Kasparov: „Putin a jucat poker geopolitic cu cărți proaste și a câștigat, pentru că adversarii săi au căzut în cacealmaua lui”



Fostul campion mondial de șah Garry Kasparov a acordat un interviu revistei germane Spiegel, în care a afirmat că „fiecare rus care trăiește în Rusia în prezent face parte din mașina de război”. Totodată, acesta a transmis și că cei care doresc să se situeze de partea bună a istoriei trebuie să plece din Rusia, relatează The Guardian.

Kasparov le-a spus jurnaliștilor germani că a petrecut 20 de ani luptând împotriva lui Vladimir Putin. „Am spus întotdeauna că regimul său va deveni inevitabil o amenințare fascistă – nu doar pentru Rusia, nu doar pentru vecinii săi, ci pentru întreaga lume. Ar fi fost frumos dacă mai mulți oameni ar fi luat în serios acest avertisment”, a transmis Kasparov.

Marele maestru de șah, în vârstă de 59 de anim a spus și că Putin „nu a jucat niciodată șah, ci poker, iar la pokerul geopolitic a fost bun”. „De multe ori a jucat cu cărți proaste și a câștigat, pentru că adversarii săi au căzut în cacealmaua lui”, a explicat Garry Kasparov.

Citește și: Garry Kasparov: Putin e într-o poziție proastă. În șah, avem o vorbă: când ești într-o poziție proastă, toate mișcările sunt greșite

Întrebat de Spiegel dacă, fiind în străinătate – trăiește în exil politic din 2013 – nu se află într-o poziție prea confortabilă pentru a face astfel de cereri celor care încă nu au părăsit Rusia, fostul mare campion de șah a răspuns: „Acesta este un război. Ori ești de o parte a frontului, ori de cealaltă. Fiecare cetățean rus, inclusiv eu, poartă o responsabilitate colectivă pentru acest război, chiar dacă nu este o responsabilitate personală. Astăzi, Rusia este o dictatură fascistă, care, în timp ce noi vorbim aici, comite crime împotriva umanității. Și fiecare dintre cei care mai trăiesc în Rusia acum, face parte din această mașinărie de război, fie că vrea sau nu”.

Kasparov a declarat că rușii care vor să primească azil în altă parte ar trebui mai întâi să semneze o declarație în trei puncte în care să „declare că războiul este criminal, că regimul Putin este ilegitim și că Ucraina este indivizibilă”. 

„Semnând-o (scrisoarea – n.red), persoana respectivă ar fi pasibilă de urmărire penală în Rusia pentru trei capete de acuzare, conform legilor instituite de Putin”, a adăugat Kasparov.

Citește și: Opozanţii Kasparov şi Hodorkovski, desemnaţi de Rusia „agenţi ai străinătăţii”

Editor : M.D.B.



Citește mai mult..