Când va intra România în Spațiul Schengen?

[ad_1]

România în Spațiul Schengen. Guvernele statelor membre Uniunii Europene vor vota dacă România va fi primită în Spațiul Schengen după 11 ani de amânări.


In articol:


România în Spațiul Schengen. Pe 29 august 2022 România a primit sprijinul cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, pentru a adera la Spațiul Schengen. 

Aderarea la Spațiul Schengen este una dintre prioritățile României încă din anul 2007, când a intrat în Uniunea Europeană.

Când va intra România în Spațiul Schengen?

Întrebat joi despre posibilitatea ca România să intre în Spațiul Schengen, președintele României, Klaus Iohannis, a spus că există șanse, dar încă nu este garantat. 

„Există această posibilitate, dar garanția nu există încă, e bine să se știe. Ne implicam cu toții, și eu, și Guvernul(…) pentru a reuși acest lucru.

Sunt șanse fiindcă nevoia de unitate în Uniunea Europeană a devenit și mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia și această unitate se poate consolida dacă România, Bulgaria și Croația vor deveni parte din spațiul Schengen, după atâția ani de așteptare”, a declarat Klaus

Iohannis, înainte de reuniunea Comunității Politice Europene, care are loc la Praga.

Citeste si: Klaus Iohannis: Nu există garanția că România va intra în spațiul Schengen în decembrie

Klaus Iohannis este de părere că unitatea UE se poate consolida dacă România, Bulgaria şi Croaţia vor deveni parte din Spaţiul Schengen.

„Sunt şanse, sunt şanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit şi mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei şi această unitate se poate consolida, dacă România, Bulgaria şi Croaţia vor deveni parte din Spaţiul Schengen după atâţia ani de aşteptate, cred că toţi liderii şi-au dat seama că acest pas nu poate decât să îmbunătăţească unitatea Uniunii şi soliditatea noastră în abordare”, a afirmat şeful statului.

Când va intra România în Spațiul Schengen?

Ce este Spațiul Schengen?

Spațiul Schengen este o politică a Uniunii Europene prin care țările acceptate sunt de acord cu eliminarea tuturor tipurilor de control la frontierele comune.

Din Spațiul Schengen fac parte 26 de țări: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria; inclusiv țări care nu sunt membre UE: Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia. 

Sunt incluse și trei microstate europene: Monaco, San Marino și Vatican, care mențin frontierele deschise pentru traficul de pasageri cu vecinii lor, astfel sunt considerate membre de facto, în urma imposibilității practice de călătorie de pe teritoriul lor fără a trece cel puțin o țară membră Schengen.

Citeste si: Cancelarul Germaniei susține intrarea României în spațiul Schengen. Ce avantaje vor avea românii după aderare

[ad_2]

Citește mai mult..