Reuters: Volkswagen face o investiție de un miliard de euro în ChinaVolkswagen intenţionează să facă o investiţie masivă în societatea sa mixtă din China pe segmentul de software, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Un anunţ oficial este aşteptat săptămâna viitoare, dar investiţia ar depăşi un miliard de euro.

Cel mai mare producător auto european aşteaptă rezultatele alegerilor care vor avea loc duminică în landul Saxonia Inferioară, al doilea mare acţionar al Volkswagen, înainte de a face anunţul oficial, au precizat sursele Reuters.

Reprezentanţii grupului Volkswagen nu au dorit să comenteze informaţia.

Volkswagen, care are aproximativ 40% din vânzări şi obține jumătate din profiturile sale în China, are deja activităţi de cercetare-dezvoltare (R&D) în statul asiatic, văzut ca o piaţă mai dezvoltată în domeniul inovaţiilor digitale decât Europa sau Statele Unite.

Volkswagen are numeroase societăţi mixte în China, deţine o participaţie de 75% în societatea cu JAC, o participaţie de 50% cu SAIC şi 40% cu FAW.

În Germania, Cariad, divizia de software a Volkswagen, are un parteneriat cu furnizorul de componente auto Bosch în domeniul dezvoltării maşinilor cu conducere autonomă.

Piaţa maşinilor cu conducere autonomă va deveni mai competitivă în următorii ani, în condiţiile în care toţi producătorii auto importanţi şi giganţii americani, cum ar fi Google şi Uber, lucrează la dezvoltarea vehiculelor autonome.

Volkswagen, detronat de Porsche în Europa

Pe de altă parte, Volkswagen a fost detronat de Porsche, fosta sa subsidiară, care a devenit cea mai valoroasă companie auto din Europa. Acțiunile au crescut până la 93 de dolari, ceea ce face ca valoarea de piață a companiei să ajungă la 85 de miliarde de euro. Porsche a depășit astfel grupul Volkswagen, care este evaluat la 77,7 miliarde de euro.

Mercedes-Benz ocupă locul trei în rândul producătorilor europeni, cu o evaluare de 57,2 miliarde de euro, urmat de BMW cu 47,5 miliarde de euro și Stellantis cu 39,7 miliarde de euro.

Succesul listării Porsche a încurajat Volkswagen să analizeze scoaterea la bursă și a celorlalte mărci din grup. Directorul gigantului german a declarat în urmă cu câteva zile că în interiorul companiei au loc sesiuni de pregătire pentru companiile nelistate, printre care Audi, Lamborghini, Bentley, Skoda, Seat și Cupra, care trebuie să pună accentul pe piața de capital.

Listarea este văzută ca un mijloc de a debloca valoarea grupului, pe care șefii îl consideră puternic subevaluat.

Cea mai valoarosă companie auto din lume este Tesla, cu o capitalizare de 754 de miliarde de dolari, urmată de Toyota cu 221 de miliarde și chinezii de la BYD cu 96 de miliarde de dolari.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.