Cum arată „cel mai rău an din istoria euro” (analiză Reuters)
[ad_1]
Slăbit de războiul din Ucraina, euro a pierdut 16% din valoarea raportată la dolar de la începutul anului și până acum. Potrivit unei analize Reuters, este cel mai rău an din istoria monedei, care se tranzacționeză la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.
Pentru a preveni prăbușirea monedei europene și a ține sub control inflația, Banca Centrală Europeană trebuie să continue să majoreze ratele dobânzilor. Este o pastilă amară, sublinieză jurnaliștii Reuters, dar necesară pentru a evita alte rezultate negative pentru euro. Deja instituția europeană a crescut dobânda cu 0,5% în iulie și cu 0,75% în septembrie, iar un nou salt este așteptat luna viitoare.
Este și motivul pentru care Statele Unite ale Americii, care au majorat dobânzile mai repede și mai mult, se vor întoarce la o inflație mai mică mai devreme decât zona euro sau Marea Britanie, estimează specialiștii.
Totodată, economia europeană stă pe un butoi de pulbere din cauza crizei energetice, ceea ce a impactat rapid moneda europeană. Creșterea prețurilor gazelor naturale în Europa a fost un factor major care a făcut ca euro să scadă sub paritatea cu dolarul în timpul verii. Per total, moneda euro a pierdut 16% din valoarea raportată la dolar de la începutul anului și până acum și se tranzacționeză la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.
Asta, în timp ce dolarul bate record după record și continuă să crească pe piețele internaționale. Este considerat o valută sigură, în contextul în care cea mai mare economie europeană – Germania – se îndreaptă spre recesiune, ceea ce pune euro sub o presiune și mai mare, mai arată analiza Reuters.
De asemenea, războiul din Ucraina a indus un risc geopolitic masiv și volatilitate ridicată pe piețele financiare. Și tocmai așteptările cu privire la o recesiune care va fi imposibil de evitat, la pachet cu problemele energetice și avalanșa de scumpiri care afectează întreaga Europă, ar putea influența negativ parcursul monedei euro și în lunile următoare.
[ad_2]
Citește mai mult..