Lukașenko bagă Belarus în război de partea lui Putin? Trupe comune vor fi desfășurate împotriva Ucrainei

[ad_1]

Președintele bielorus Alexander Lukașenko a declarat că Belarus și Rusia vor desfășura o forță militară comună ca răspuns la ceea ce el a numit o agravare a tensiunilor la granițele vestice ale țării, a informat luni agenția de știri de stat Belta, citată de The Guardian și Reuters.

Liderul de la Minsk Alexander Lukașenko a declarat că cele două țări vor desfășura un grup militar regional și că au început să reunească forțele în urmă cu două zile, aparent după explozia de pe podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia.

„Având în vedere agravarea situației la frontiere, am convenit să desfășurăm un grup regional de forțe ale Federației Ruse și ale Republicii Belarus. Acest lucru este în conformitate cu documentele noastre”, a spus luni Lukașenko în timpul unei reuniuni cu responsabili belaruşi din domeniul securităţii. 

Președintele belarus nu a explicat clar dacă forțele armate ale țării sale vor intra în mod activ în război, dar a spus în schimb că scopul mobilizării este de a preveni un conflict pe teritoriul Belarusului.

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a declarat că a fost avertizat duminică în legătură cu o posibilă lovitură asupra Belarusului de pe teritoriul Ucrainei, scrie și agenția rusă de presă TASS. 

„Stăpânii lor îi împing să declanșeze un război împotriva Belarusului pentru a ne atrage și pe noi în el. Ieri am fost atenţionaţi deja pe canale neoficiale cu privire la atacuri asupra Republicii Belarus de pe teritoriul Ucrainei. După cum s-ar fi declarat: ‘Vom face astfel că va fi Podul din Crimeea 2’. Această informaţie mi-a fost adusă imediat la cunoştinţă. Răspunsul meu a fost simplu: Spuneţi-i preşedintelui Ucrainei şi altor oameni lipsiţi de minte, dacă ei mai sunt acolo, că Podul din Crimeea li se va părea floare la ureche dacă ei se vor atinge cu mâinile lor murdare chiar şi de un metru din pământul nostru”, a mai declarat Lukaşenko, scrie Agerpres.

Totodată, Belarus a plasat, duminică, șase batalioane de soldați (circa 6.000 de oameni) la granița cu Ucraina, în timp ce Putin îl presează pe Lukașenko să intre în război alături de Rusia. 

Regimul lui Lukașenko este cobeligerant în războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Belarusul facilitează tranzitul trupelor și vehiculelor militare ruse și permite să fie folosită ca rampă de lansare pentru rachetele rusești împotriva Ucrainei.

Potrivit Ministerului Apărării de la Kiev, Belarus se pregătește acum să primească până la 20.000 de soldați ruși pentru a reface unitățile deja staționate în Ucraina.  Pe 4 octombrie, Lukașenko a acuzat Ucraina că a adunat 15.000 de soldați de-a lungul graniței țării cu Belarus, numind mișcarea o „provocare”.

Citește și: Rusia bombardează Kiev, Liov, Odesa și alte orașe din Ucraina. Sunt morți și răniți. Zelenski: „Nu părăsiți adăposturile”

[ad_2]

Citește mai mult..