Proteste pe bani la Chișinău. O investigație jurnalistică dezvăluie cu cât erau plătiți manifestanții



Timp de aproape o lună, centrul Chișinăului a fost ocupat de proteste. Manifestanții acuzau actualul guvern că nu a negociat prețuri mai bune la energie cu Rusia și scandau împotriva președintei Maia Sandu. O investigație a jurnaliștilor de la „Ziarul de Gardă” a arătat că protestatarii ar fi fost plătiți. Partidul pro-rus Șor, condus de un afacerist milionar condamnat în Republica Moldova la 7 ani de închisoare pentru devalizarea mai multor bănci, ar fi în spatele acestor acțiuni. 

Protestatarii ar fi fost plătiți cu sume între 200 și 400 de lei moldovenești. Unii au fost aduși cu autocare din regiuni sărace ale țării. Manifestanții au ocupat un bulevard principal al Chișinăului și chiar și-au instalat corturi în centrul orașului. Mai mult, cei care acceptau să rămână la proteste peste noapte, în corturi, primeau echivalentul a 100 de dolari pe noapte. 

Un grup de jurnaliști de la „Ziarul de Gardă” din Republica Moldova s-a infiltrat printre protestatarii de la Chișinău pentru a vedea mai exact de ce au venit oamenii.

Discuție între protestatari:

– Și vouă cât vă dă?

– 400.

– Vă dă 400?

– Da.

– Nouă 200!

– Cât?!

– 200!

În ciuda inflației record din țara vecină, care se apropie de 30%, majoritatea cetățenilor susțin parcursul pro-european al țării.

„De fapt trebuie să spunem direct că e și dovedit faptul că majoritatea protestatarilor au ieșit să protesteze pe bani. În mare parte, moldovenii nu s-au alăturat protestelor, pentru că e clar că e o încercare de destabilizare pusă la cale de Moscova. Majoritatea moldovenilor înțeleg că e o criză provocată de agresiunea rusă”, spune Radu Osipov, jurnalist la postul public Moldova 1.

Inflația ridicată și prețurile mari i-au convins însă pe mulți să accepte banii și să participe la proteste, în condințiile în care salariul mediu brut în țara vecină este de doar 388 de euro pe lună.

Jurnaliștii de investigație au surprins, de altfel, momentul în care o femeie  îi dă banii unei tinere participante la protest:

– Poftim, iaca 400 de lei, Anișoară!

– Mulțumesc tare, tare frumos.

– Dar n-ai de ce.

– Am văzut că acuma sunt cu corturile acolo.

– Dar trebuie două nopți.

– Am înțeles. Dar cât, măcar ca să merite?

– Două nopți, 200 de euro…de dolari.

Praga, Koln și București au fost doar câteva dintre orașele europene care au văzut astfel de proteste în ultima perioadă. Politicienii extremiști profită de nemulțumirea și greutățile oamenilor pentru a dezinforma publicul și a câștiga capital electoral. Protestele de la Chișinău au fost organizate de Partidul Șor, care este apropiat de Moscova.

Duminică, 16 octombrie, după încheierea „acțiunii săptămânale de protest” a Partidului Șor, poliția și carabinierii au intervenit pentru a înlătura protestatarii din centrul capitalei, evacuând corturile de pe partea carosabilă din preajma monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și din scuarul Parlamentului și din fața Președinției. Demersul a provocat reacții și critici din partea unor organizații neguvernamentale, scrie „Ziarul de Gardă”. 

Editor : Luana Pavaluca



Citește mai mult..