Erdogan vrea să facă referendum pentru purtarea hijab-ului în Turcia



Recep Erdogan a propus, sâmbătă, un referendum pentru o nouă modificare la Constituția Turciei, de această dată pentru a garanta dreptul de a purta vălul islamic de către femeile musulmane în sistemul public de administrație, în școli, universități sau armată.

„Dacă ai curaj, vino, să supunem acest lucru la referendum (…). Să decidă poporul”, a spus Erdogan într-un discurs televizat, adresându-se liderului principalului partid de opoziţie, Kemal Kilicdaroglu, cel care a propus iniţial o lege pentru garantarea dreptului de a purta vălul islamic.

Dezbaterea asupra vălului islamic s-a intensificat în Turcia, în perspectiva alegerilor prezidenţiale şi legislative care au loc anul viitor.

În Turcia, țară cu o populație majoritar musulmană, dar al cărei stat este secular prin constituție, portul vălului a fost mult timp interzis pentru personalul din funcţii publice, în şcoli şi universităţi, precum şi în anumite locuri, inclusiv în parlament şi sediile armatei. Restricţiile au fost ridicate în 2013 de guvernul lui Erdogan.

La începutul lui octombrie, Kemal Kilicdaroglu, liderul CHP (Partidul Popular Republican), a declarat că „au fost erori în trecut în legătură cu vălul” şi că „a venit timpul” ca această problemă să fie adusă în discuţie, el vizând astfel, potrivit observatorilor, să le arate alegătorilor conservatori, care votează în mod tradiţional pentru partidul lui Erdogan, AKP, că nu au de ce să se teamă în cazul unei schimbări de putere la viitoare alegeri. 

Editor : Adrian Dumitru



Citește mai mult..