VIDEO | Orașul Herson a rămas fără curent electric



Orașul ucrainean Herson, care se află sub ocupație rusă, a rămas fără energie electrică. Anunțul a venit pe 6 noiembrie din partea funcționarilor proruși, citați de agenţia rusă RIA Novosti, potrivit EFE.


In articol:


„ Nu este lumină electrică în tot oraşul. Aşteptăm informaţii (în legătură cu cele întâmplate)”, a spus unul dintre purtătorii de cuvânt ai companiei de energie electrică HersonOblEnergo, conform Agerpres.

Locuitorii din Herson sunt evacuați la ordinul autorităților locale spre zone mai sigure, după ce orașul nu mai este alimentat cu energie electrică.

Rușii sunt de părere că Ucraina se pregătește de o iminentă ofensivă

Duminică, autoritățile pe care Rusia le-a instalat în Herson au transmis că oficialii de la Kiev concentrează o mare cantitate de tancuri și blindate în apropierea orașului Herson, ceea ce în opinia lor reprezintă o pregătire pentru o iminentă ofensivă. 

Citeste si: Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vizită controversată în China. Xi Jinping îl avertizează pe Putin să nu utilizeze armele nucleare

Regiunea Herson din Ucraina a fost anexată ilegal de Moscova încă de la începutul războiului, dar Ucraina a lansat o contraofensivă pentru a recăpăta zona.

„Concentrează tot mai multe echipamente. Sosesc multe blindate şi tancuri”, a spus viceguvernatorul prorus Kirill Stremousov, pe contul de Telegram.

Funcţionarul prorus a mai meționat că evacuarea civililor din regiunea Herson va continua.

Retragerea rușilor din Herson, o capcană pentru armata lui Zelenski? Ce pregătește Putin

Armata Rusiei pare să se retragă parțial din regiunea Herson, una dintre cele patru regiuni anexate de Vladimir Putin la „patria-mamă”. Experții militari occidentali se tem că poate fi doar o capcană întinsă de generalii ruși.

Numeroase semnale indică  o retragere a armatei ruse  din Herson, cel mai mare oraș ucrainean aflat sub controlul Moscovei, transmite Sky News.

Citeste si: Dmitri Medvedev spune că Rusia duce un război împotriva lui Satan

Forțele ruse au deținut zona Herson încă de la începutul invaziei, dar  Ucraina a lansat o contraofensivă  puternică în septembrie pentru a prelua controlul.

Confuzie cu privire la retragerea Rusiei din Herson

Institutul pentru Studiul Războiului din SUA spune că „nu este clar încă” dacă Rusia intenționează să-și retragă forțele sau dacă vor rămâne și vor lupta.

Joi, un oficial instalat de Rusia la Herson a declarat că forțele ruse „cel mai probabil vor pleca pe malul stâng” al râului Nipro, îndemnând civilii să se auto-evacueze.

Citeste si: Zelenski dă asigurări că nimeni în Ucraina nu a creat sau nu creează „bombe murdare”

Dar ISW spune că forțele ruse stabilesc poziții defensive la nord-vest de oraș și transportă forțe mobilizate suplimentare acolo.

Rapoartele sugerează, de asemenea, că unele unități de elită ruse continuă să opereze în apropiere.

Steagul Rusiei, dat jos de pe clădirea administrației din Herson

ISW a spus că retragerea lor completă din zonă „ar fi un indicator mai clar că forțele ruse nu vor lupta pentru orașul Herson sau așezările de pe malul drept”.

Citeste si: Volodimir Zelenski susține că milioane de ucraineni fără energie electrică după atacurile masive ale Rusiei

Potrivit unor informații, oficialii ruși și-au scos steagul din clădirea administrației orașului- ceea ce a fost luat de unii ca un indiciu al retragerii.

Se pare că steagul a fost mutat la Henichesk la granița cu Crimeea.

ISW a spus că acest lucru ar putea însemna fie că forțele ruse se pregătesc să abandoneze orașul Herson, fie că „creează condiții pentru lupta urbană în interiorul orașului”.

Vladimir Putin, „îngrijorat” de populația civilă din Herson

Civilii din Herson, regiune din sudul Ucrainei ocupată parţial de Rusia, „trebuie să fie ţinuţi departe” de zonele de luptă „periculoase”, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin.

„Populaţia civilă nu ar trebui să sufere din cauza bombardamentelor rezultate din ofensivă, contraofensivă şi alte măsuri”, a spus Putin, citat de News.ro. El a avut o scurtă discuţie cu tineri voluntari ruşi care se ocupă de regiunea Herson, un teritoriu ucrainean a cărui anexare Moscova o revendică de la sfârşitul lunii septembrie.

Citeste si: Pericol de accident nuclear la Zaporojie. Noi bombardamente ale rușilor

Autorităţile ruse de ocupaţie din Herson anunţaseră marţi că au început evacuarea a „până la 70.000 de persoane” care se află în prezent pe malul stâng al fluviului Nipru. Săptămâna trecută, forţele de ocupaţie ruseşti anunţaseră deja că 70.000 de civili şi-au părăsit casele de pe malul drept al fluviului, care se află mai aproape de linia frontului. Kievul spune că acestea sunt deportări forţate ale populaţiei. 

Citeste si: Dmitri Medvedev anunță când va folosi Rusia armele nucleare în Ucraina



Citește mai mult..