Cei care nu își înregistrează fosa septică până pe 26 noiembrie ar putea fi amendați cu până la 10.000 de lei

[ad_1]

Persoanele fizice şi juridice care deţin fose septice trebuie să se înscrie într-un registru de evidenţă până la data de 26 noiembrie 2022, dacă fosele sunt deja construite şi conectate, sau în termen de 120 de zile de la conectarea la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate, potrivit Gărzii Naţionale de Mediu.

„Pe 26 mai 2022, a intrat în vigoare un act normativ (HG 714/2002) prin care persoanele fizice şi juridice care deţin fose septice sunt obligate să se înscrie în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate. Conform HG 714/2002, deţinătorii foselor septice sunt obligaţi să se înscrie în registrul de evidenţă în termen de 120 zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate, sau în termen de 180 zile de la intrarea în vigoare a legii, pentru cele deja construite şi conectate (adică până pe 26 noiembrie 2022).

Obligaţia se aplică atât pentru fosele/bazine vidanjabile existente, cât şi în cazul celor care sunt în curs de construire”, precizează instituţia pe pagina sa de Facebook.

Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT), respectiv primăriile localităţilor, au avut termen 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii să înfiinţeze aceste registre care pot fi organizate şi întreţinute şi în format on-line (electronic) şi au obligaţia de a le pune la dispoziţia autorităţii de gospodărire a apelor, conform Agerpres.

Scopul final al acestei legi este să se ajungă la diminuarea semnificativă a poluării pânzei freatice şi/sau a apelor de suprafaţă, subliniază sursa citată.

Totodată, GNM avertizează că se vor aplica amenzi de până la 10.000 de lei în cazul în care, în urma sesizării de alterare a calităţii unor corpuri de apă (venită din partea ANAR), vor fi depistate persoane fizice sau juridice care deţin şi utilizează o fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidenţă.

„Controalele Gărzii Naţionale de Mediu vor viza conformarea sistemelor individuale adecvate, potrivit unei programări stabilite anual cu reprezentanţi ai primăriilor şi cu Administraţia Naţională Apele Române, pe baza monitorizării corpurilor de apă care evidenţiază deteriorări ale stării acestora. În concluzie, dacă în urma sesizării de alterare a calităţii unor corpuri de apă (venită din partea ANAR) vor fi depistate persoane fizice sau juridice care deţin şi utilizează o fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidenţă, Garda Naţionala de Mediu va putea aplica amenzi cu valori cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei”, precizează GNM.

Înscrierea în registrul de evidenţă se face printr-un formular pus la dispoziţie de primărie, care va fi completat fie online – pe site-urile instituţiilor, fie fizic – la sediile acestora.

Garda de Mediu explică, de asemenea, că sisteme individuale adecvate de colectare şi epurare ape uzate sunt acelea care asigură un nivel de protecţie a mediului corespunzător, similar cu cel al sistemelor publice centralizate de canalizare şi epurare, şi care îndeplinesc condiţiile tehnice, de mediu şi de reglementare conform standardizării şi legislaţiei specifice din domeniul apelor uzate şi gospodăririi apelor.

Editor : A.C.

[ad_2]

Citește mai mult..