Rușii au bombardat un centru de distribuire a ajutoarelor umanitare în Orihiv, un mort și doi răniți. Civilii sunt evacuați din HersonO echipă de experți a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a evaluat amploarea pagubelor produse de bombardamentele intense din weekend de la Centrala Nucleară de la Zaporojie. Sunt daune pe scară largă, dar echipamentele cheie sunt intacte și nu sunt probleme imediate privind siguranța nucleară – a anunțat directorul agenției. Între timp, pe frontul de est continuă confruntările, în timp ce oamenii din Herson sunt evacuați în alte regiuni. Principalul operator privat de energie a transmis că ucrainenii s-ar putea confrunta cu pene de curent cel puțin până la sfârșitul lunii martie. Rușii au bombardat marți un centru de distribuire a ajutoarelor umanitare în Orihiv, un voluntar fiind ucis în acest atac, iar două femei fiind rănite. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI  

Rușii au bombardat un centru de distribuire a ajutoarelor umanitare în Orihiv, un mort și doi răniți

ACTUALIZARE 12.20 Forțele ruse au bombardat un centru umanitar de distribuire a ajutoarelor din orașul Orihiv din sud-estul Ucrainei. Un voluntar a fost ucis. Două femei au fost rănite, a declarat guvernatorul regional.

Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii Zaporizhzhia, nu a oferit alte detalii despre atacul asupra Orihiv, aflat la aproximativ 112 kilometri est de centrala nucleară de la Zaporojie, care a fost bombardată în ultimele zile.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că au tras obuzele care au căzut în apropierea reactoarelor și au deteriorat o clădire în care erau depozitate deșeuri radioactive.

„Teroriștii ruși bombardează centre umanitare, continuă șantajul nuclear – o tactică jalnică a perdanților militari. Ei bine, pentru fiecare astfel de acțiune există o contraacțiune ucraineană”, a scris pe Telegram Andriy Yermak, oficial ucrainean.

O mânăstire din Kiev, veche de 1.000 de ani, ar fi fost folosită de ruși pentru planificarea operațiunilor de sabotaj 

ACTUALIZARE 12.10 Serviciul de securitate ucrainean SBU și poliția ucraineană au efectuat marți dimineață percheziții la o mănăstire creștin-ortodoxă veche de 1.000 de ani din Kiev, în cadrul unor operațiuni de contracarare a unor presupuse „activități subversive ale serviciilor speciale rusești”, a declarat SBU, notează Reuters. 

Lavra Pecerska din Kiev, ce se traduce Lavra Peşterilor, este cea mai veche mănăstire creştin ortodoxă din Ucraina și sediul aripii susținute de Rusia a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cunoscută sub numele de Patriarhia Moscovei. „Aceste măsuri sunt luate ca parte a activității a SBU pentru a contracara activitățile distructive ale serviciilor speciale rusești în Ucraina”, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei într-un comunicat.

SBU a mai precizat că percheziția a avut ca scop prevenirea utilizării mănăstirii rupestre ca „centru al lumii rusești” și a fost efectuată pentru a verifica suspiciunile „cu privire la utilizarea spațiilor pentru adăpostirea grupurilor de sabotaj și recunoaștere, a cetățenilor străini, pentru depozitarea de arme”. 

Rușii aruncau la gropa de gunoi cadavrele soldaților uciși și le ardeau 

ACTUALIZARE 10.50 Oamenii din Herson povestesc că rușii au ars cadavrele camarazilor uciși și le-au aruncat la groapa de gunoi, ca să scape de ele. 

La groapa de gunoi de la marginea orașului, se văd din noroaie steaguri, uniforme și căști rusești, în timp ce sute de pescăruși și zeci de câini fără stăpân roiesc în jur, scrie The Guardian. În timpul ocupației ruse, locul, cândva o zonă obișnuită unde locuitorii își aruncau gunoiul, a devenit una interzisă, spun oamenii din Herson. Mai mulți localnici și angajați de la fața locului au declarat pentru The Guardian că forțele de ocupație aveau un scop îngrozitor pentru a ține ascuns acel loc: aruncau acolo cadavrele soldaților, camarazilor lor căzuți și apoi le ardeau.

Locuitorii au povestit că au văzut camioane rusești sosind la fața locului din care erau descărcați saci negri care apoi erau incendiați, umplând aerul cu un nor mare de fum și o miros terifiant de carne arsă. Ei cred că rușii aruncau cadavrele soldaților uciși în timpul luptelor care au avut loc în timpul verii.

Citește continuarea AICI

Rusia preferă să reducă producţia de petrol în loc să-l vândă statelor care plafonează preţurile 

ACTUALIZARE 9.30 Rusia nu intenţionează să livreze ţiţei sau produse petroliere statelor care implementează un plafon de preţ, a reafirmat luni vicepremierul rus Alexander Novak, transmite Bloomberg. În schimb, aceasta va redirecţiona livrările sale de petrol „partenerilor orientaţi către piaţă” sau va reduce producţia, a informat oficialul rus, într-un comunicat. 

Novak a reafirmat astfel poziţia ţării sale în contextul în care ţările din G7 intenţionează să anunţe miercuri la ce nivel vor stabili un plafon de preţ pentru ţiţeiul rusesc. Plafonarea, sprijinită şi de Uniunea Europeană, va interzice companiilor să furnizeze servicii, inclusiv transport şi asigurări, pentru livrările de petrol rusesc oriunde în lume, dacă nu este vândut sub pragul convenit.

UE intenţionează să interzică din 5 decembrie importurile de ţiţei rusesc transportat pe mare şi achiziţiile de produse petroliere din Rusia din 5 februarie. SUA şi Marea Britanie au transmis companiilor lor că vor beneficia de o perioadă de graţie, până în 19 ianuarie, pentru a primi navele ruseşti de transport, cu condiţia ca marfa să fi fost încărcată înainte de intrarea în vigoare a plafonării. 

ACTUALIZARE 8.40 Starea celor șase reactoare ale centralei de la Zaporojie este stabilă. Combustibilul nuclear proaspăt, cel uzat și deșeurile radioactive nu au fost afectate. Experții nucleari rămân foarte îngrijorați în privința centralei, care este una dintre cele mai mari din lume. Situația continuă să se deterioreze.

Bombardamente în serie de care Kievul și Moscova se învinuiesc reciproc, întreruperi repetate ale curentului electric, personalul ucrainean lucrând sub presiune – acolo plutește permanent amenințarea unui dezastru nuclear.

Penele de curent vor dura probabil până în martie 2023

ACTUALIZARE 8.30 Ucrainenii s-ar putea confrunta cu pene de curent cel puțin până la sfârșitul lunii martie, a declarat șeful principalului furnizor privat de energie YASNO pentru Kiev, citat de The Guardian.

Între timp, guvernul a început evacuarea oamenilor din Herson în alte regiuni. Jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei a fost deteriorată de atacurile rusești, a declarat președintele Volodimir Zelenski, lăsând milioane de oameni fără electricitate și apă pe măsură ce se apropie iarna și temperaturile scad sub zero.

Sergey Kovalenko, șeful principalului furnizor privat de energie YASNO pentru Kiev, a declarat că muncitorii se grăbesc să finalizeze reparațiile înainte de sosirea frigului de iarnă.

„Aș dori ca toată lumea să înțeleagă: cel mai probabil, ucrainenii vor trăi cu pene de curent cel puțin până la sfârșitul lunii martie„, a transmis Kovalenko pe Facebook.

El a adăugat: „Scenariul de bază este că, dacă nu există noi atacuri asupra rețelei electrice, atunci în condițiile actuale de producere a energiei electrice, deficitul de energie ar putea fi distribuit uniform în toată țara. Aceasta înseamnă că întreruperile vor fi peste tot, dar de durată mai mică. Există, de asemenea, previziuni diferite privind evoluția acestei situații și ele depind complet de atacurile Rusiei.”

Zelenski: Aşa va fi Rusia percepută în lume. Exact ceea ce a devenit. Un stat terorist

ACTUALIZARE 8.20 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a vorbit, în Adunarea Parlamentară a NATO, despre contribuţia ţării sale la protejarea libertăţii şi valorilor europene. El a făcut apel la ţările Alianţei să acţioneze pentru a fi implementată Formula de Pace Ucraineană, care ”poate garanta pace şi justiţie pentru Ucraina şi pentru întreaga comunitate euro-atlantică”. Totodată, el a cerut parlamentelor statelor membre NATO să adopte o decizie pentru a numi Rusia ”stat terorist”.

”Cred că treptat vom obţine acest rezultat – aşa va fi Rusia percepută în lume. Exact ceea ce a devenit. Un stat terorist. Şi le mulţumesc tuturor membrilor Adunării Parlamentare a NATO care astăzi au adoptat o rezoluţie relevantă pentru a confirma acest lucru şi alte poziţii ale noastre”, a declarat Zelenski.

De asemenea, el a arătat că a discutat cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre implementarea de îndată a unor puncte din Formula de Pace, mai exact despre siguranţa radioactivităţii şi situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie, dar şi despre securitatea energetică a Ucrainei şi a Europei.

Zelenski a spus că se lucrează pentru a se asigura implementarea ordinului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de a opri ostilităţile faţă de centrele nucleare ucrainene, iar pentru aceasta demilitarizarea centralei de la Zaporojie este extrem de importantă. ”Rusia trebuie să îşi retragă toţi combatanţii de acolo şi să înceteze să mai bombardeze centrala”, a punctat el.

Referitor la alimentarea cu energie, Zelenski a arătat că angajaţii au fost nevoiţi să întrerupă electricitate atât pentru stabilizare, dar şi în mod neplanificat, acest lucru fiind cauzat de un consum mai ridicat decât poate acoperi această ţară la acest moment.

El a făcut apel la autorităţile regionale şi la comunităţile locale să continue să vorbească despre consumul raţionale de electricitate.

Washingtonul denunţă „crime de război sistemice”

ACTUALIZARE 8.00 Rusia s-a dedat la „crime de război sistemice” oriunde a desfăşurat trupe în Ucraina, a acuzat luni ambasadoarea americană responsabilă de justiţia penală internaţională, Beth Van Schaack, declarându-se încrezătoare că responsabilii ruşi vor fi în cele din urmă aduşi în faţa justiţiei, notează AFP.

„Există tot mai multe dovezi că această agresiune (invazia rusă) a fost însoţită de crime de război sistemice comise în toate regiunile unde au fost desfăşurate forţele ruse”, a declarat presei Beth Van Schaack, citând execuţii sumare, cazuri de tortură sau tratament inuman sau chiar deplasarea forţată a persoanelor şi copiilor.

„Când constaţi astfel de acte sistemice, inclusiv înfiinţarea unei vaste reţele de deplasări forţate, este foarte greu de imaginat că aceste crime ar fi putut fi comise fără ca responsabilitatea să fie plasată în vârful lanţului de comandă”, şi anume preşedintele rus Vladimir Putin, a spus ea.

Afirmaţiile diplomatei au fost făcute la scurt timp după ce Parchetul General ucrainean a anunţat luni că a găsit patru „locuri de tortură” folosite de ruşi la Herson (sud) înainte de retragerea lor forţată din regiune în urmă cu peste zece zile.

Responsabila americană, care a vorbit despre un „nou Nürnberg”, după procesele liderilor nazişti de după cel de-Al Doilea Război Mondial, s-a arătat încrezătoare că anchetele care se desfăşoară în prezent, de exemplu în cadrul Curţii Penale Internaţionale (CPI), ar putea conduce la puneri sub acuzare în timp util.

CPI a deschis o anchetă asupra războiului din Ucraina la scurt timp după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie, iar Lituania, Polonia şi Ucraina au înfiinţat, cu sprijinul agenţiei judiciare europene, Eurojust, o echipă europeană comună de investigare a presupuselor crime din această ţară.

„Rămâne de văzut cât de repede pot avansa aceste diferite căi spre un proces şi multe vor depinde de accesul şi plasarea în detenţie” a persoanelor suspectate, a adăugat Beth Van Schaack.

În ceea ce priveşte înfiinţarea unui tribunal special, solicitat de Ucraina, diplomata a făcut cunoscut că există „discuţii în curs”, în special în cadrul Adunării Generale a ONU, dar a indicat că Statele Unite sunt mai degrabă în favoarea „instituţiilor existente” pentru a judeca eventuale crime de război sau împotriva umanităţii comise în Ucraina.

Întrebată despre înregistrările video care potrivit Moscovei dovedesc că Kievul a executat mai mulţi soldaţi ruşi, ea a insistat că „legile războiului se aplică tuturor părţilor, atât statului agresor, cât şi statului care se apără”. Dar, „când constaţi amploarea criminalităţii forţelor ruse, aceasta este uriaşă în comparaţie cu acuzaţiile împotriva forţelor ucrainene”, a mai spus diplomata americană. 

 

Editor : G.M.Citește mai mult..

Comments are closed.