Capsula Orion a NASA se întoarce pe Terra, după călătoria în jurul Lunii. Imagini în direct transmise de NASACapsula Orion a NASA urmează să amerizeze duminică în Oceanul Pacific, ultima etapă a misiunii Artemis 1, după ce a survolat la mică distanţă Luna. Misiunea are miză uriaşă pentru agenţia spaţială americană, care vrea să trimită din nou echipaje umane pe Lună. Reintrarea în atmosferă și amerizarea, transmise în direct de NASA, pot fi urmărite live aici.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Scutul termic al capsulei Orion – cel mai mare construit vreodată – va trebui să suporte la reintrarea în atmosfera Pământului, cu o viteză de peste 40.000 de km/h, o temperatură apropiată de jumătatea celei care există la suprafaţa Soarelui (2.800 de grade Celsius).

Amerizarea este programată sa aibă loc în largul insulei mexicane Guadalupe la ora 17:39 GMT (19:39 ora României), potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Succesul misiunii, care va dura în total puţin peste 25 de zile, este crucial pentru NASA, care a investit zeci de miliarde de dolari în programul american de întoarcere pe Lună, Artemis, care are drept scop pregătirea unei viitoare călătorii spre Marte.

Primul zbor de testare al acestui vehicul nou – de data aceasta fără astronauţi la bord – a fost până în prezent un real succes, însă abia în ultimele minute ale misiunii va fi îndeplinit principalul obiectiv al acesteia: testarea scutului termic al capsulei.

O navă a Marinei SUA, USS Portland, a fost pre-poziţionată pentru operaţiunile de recuperare a capsulei. De asemenea, vor fi desfăşurate elicoptere şi bărci pneumatice.

Nava spaţială va fi mai întâi încetinită de atmosfera Pământului, apoi de o serie de nu mai puţin de 11 paraşute, până când va ajunge la o viteză de circa 30 km/h la momentul lovirii apei. După amerizare, aceasta va fi lăsată în apă timp de două ore, mult mai mult decât dacă ar fi fost astronauţi la bord, pentru a colecta date.

„Vom vedea cum căldura este absorbită de capsulă şi cum afectează aceasta temperatura din interior”, a detaliat Jim Geffre, responsabil pentru Orion în cadrul NASA.

Ulterior, scafandri vor ataşa cabluri de capsulă pentru a o remorca în interiorul navei, al cărei spate va fi parţial scufundat. Apa va fi apoi pompată, permiţând depunerea lentă a capsulei pe un suport prevăzut special în acest scop.

Operaţiunile sunt de aşteptat să dureze între patru şi şase ore de la momentul amerizării. Nava va lua apoi drumul spre San Diego, pe coasta de vest a SUA, unde capsula va fi debarcată câteva zile mai târziu.

Orion a doborât recordul de distanţă pentru o capsulă locuibilă, aventurându-se la peste 432.000 km de planeta noastră – mai departe decât au făcut-o vehiculele utilizate în cadrul misiunilor Apollo.

Orion nu a transportat de această dată niciun astronaut, scopul misiunii Artemis 1 fiind acela de a verifica siguranţa capsulei şi capacitatea ei de a transporta pe viitor echipaje umane.

Editor : Bogdan PacurarCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.