Iohannis: Creşterea preţurilor la energie şi gaze este una dintre provocările majore ale acestei perioadePreşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj în cadrul Galei Asociaţiei Municipiilor din România în care afirmă că una dintre provocările majore ale acestei perioade este creşterea preţurilor la energie şi gaze, arătând că Guvernul a adoptat măsurile necesare pentru a proteja populaţia, dar că este esenţial ca primarii să ia cele mai bune decizii pentru comunităţile lor, inclusiv prin implementarea unor planuri de reducere a consumului de energie.

„Traversăm vremuri complicate, în care ne confruntăm cu o serie de crize suprapuse. Dumneavoastră, primarii municipiilor din România, aveţi o misiune care nu este deloc uşoară, aceea de a găsi soluţii potrivite şi de a gestiona resursele într-un mod cât mai eficient şi responsabil, astfel încât cetăţenii să facă faţă dificultăţilor cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi. Creşterea preţurilor la energie şi gaze, amplificată de războiul de la graniţele noastre, este una dintre provocările majore ale acestei perioade. Guvernul a adoptat măsurile necesare pentru a proteja populaţia, dar este esenţial ca dumneavoastră, primarii, să luaţi cele mai bune decizii pentru comunităţile locale pe care le administraţi, inclusiv prin implementarea unor planuri de reducere a consumului de energie. Să fiţi aproape de cetăţeni, să îi ghidaţi şi să îi sprijiniţi atunci când au nevoie”, spune Iohannis în mesajul care a fost prezentat de consilierul de stat Cătălina Galer.

Şeful statului punctează că este foarte important ca în îndeplinirea atribuţiilor primarii să rămână ataşaţi valorilor democratice şi să promoveze constant participarea publică, dialogul între cetăţean şi autorităţi, astfel încât să fie consolidată încrederea în instituţii.

„Reformele profunde pe care România şi le-a asumat vor fi duse la bun sfârşit dacă există un veritabil parteneriat între cetăţeni şi autorităţi, parteneriat care are la bază transparenţa şi onestitatea”, indică Iohannis, potrivit Agerpres.

Preşedintele Iohannis le transmite primarilor că prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, al fondurilor europene de care România dispune pentru următorii ani, alături de cele guvernamentale, primarii au şansa de a dezvolta comunităţile şi de a reduce inegalităţile existente, cu impact pozitiv major asupra bunăstării cetăţenilor.

„Vă încurajez să continuaţi să folosiţi toate aceste instrumente de finanţare care asigură punerea în practică a programelor şi proiectelor care sunt în interesul oamenilor. Cetăţenii aşteaptă, pe bună dreptate, să găsească în fiecare municipiu servicii publice eficiente, digitalizate şi uşor accesibile, unităţi şcolare cu dotări la cele mai înalte standarde, care să ofere elevilor o educaţie de calitate, spitale dotate cu aparatură şi echipamente medicale moderne, spaţii de recreere pentru cetăţenii de toate vârstele, infrastructură pentru activităţi sportive, precum şi drumuri reabilitate”, spune şeful statului.

Potrivit preşedintelui Iohannis, clima şi dezvoltarea durabilă trebuie să rămână aspecte prioritare pentru primari, în acord cu angajamentele asumate în cadrul Agendei 2030.

„Schimbările climatice sunt pericole reale pentru întreaga populaţie şi este absolut necesar ca fiecare proiect pe care îl implementaţi să fie sustenabil şi să ţină cont de efectele pe care le are asupra mediului înconjurător. În acest sens, inclusiv prin digitalizare şi abordări de tip smart, pot fi identificate soluţii inovatoare pentru utilizarea eficientă a resurselor, pentru reducerea consumului de energie şi a poluării”, mai afirmă şeful statului.

Iohannis a arătat că a acordat înaltul patronaj evenimentului în semn de „apreciere pentru eforturile depuse de primarii municipiilor în slujba cetăţenilor”.

Editor : I.CCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.