Republica Moldova interzice televiziunile de propagandă rusă. 6 posturi au rămas fără licență



Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău a dispus vineri, 16 decembrie, suspendarea licențelor pe perioada stării de urgență a mai multor posturi de televiziune controlate de deputatul fugar Ilan Șor, dar și de Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, informează tv8.md.

„Prin derogare de la art. 84 alin. (10) din Codul Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova nr. 174/2018 și Capitolul XXII3 din Codul de procedură civilă nr. 225/2003, în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale, prevăzută în Anexa nr. 1 la Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 45/2022, și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina, pe perioada stării de urgență se suspendă licența de emisie pentru următoarele servicii media audiovizuale de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV”, se arată în decizia CSE.

Citiți și:
Maia Sandu, după interzicerea televiziunilor pro-ruse din R. Moldova: Un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare

În acest sens, ÎS „Radiocomunicaţii” și distribuitorii de servicii media audiovizuale vor sista difuzarea și, respectiv, distribuirea serviciilor media audiovizuale ale celor șase posturi TV, precizează sursa citată, potrivit deschide.md.

De menționat este faptul că postul de televiziune Primul în Moldova retransmitea emisia postului public din Rusia.

În luna februarie, Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova a decis blocarea conținutului de pe site-urile www.sputnik.md și www.gagauznews.md, pentru că promovau informații care incită la ură și război, în condițiile stării de urgență din țară. Tot după debutul agresiunii rusești din Ucraina a fost interzis și postul de radio Sputnik.

Editor : Liviu Cojan



Citește mai mult..