Salariile bugetarilor cresc pe bandă rulantă. Venituri de 9.300 în prefecturi

[ad_1]

Angajații din toate prefecturile primesc o majorare semnificativă de salariu începând din ianuarie 2023. Totul este posibil printr-un „șiretlic” legislativ făcut de Executiv.


In articol:


Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede salarii majorate pentru angajații din toate prefecturile.

Citește și: Salarii majorate pentru primari și șefii de consilii județene din 2023. CCR nu se grăbește să ia o decizie

Cum s-a realizat majorarea: prin inițiativa legislativă a Executivului, funcțiile publice din cadrul instituției prefectului devin funcții publice de stat în loc de funcții publice teritoriale, așa cum prevede acum Codul administrativ.

Citește și: Ministrul Muncii, anunț despre ajutorul social de 250 lei. „Pensiile vor intra în 15-17 ianuarie”

Prin această schimbare, bugetarii din prefecturi vor fi încadrați într-o alta grilă salarială.

Salarii de 9.300 lei în prefecturi

Astfel, un director general de prefectură va avea un salariu de bază de 9.283 de lei, un director general adjunct de 8.678 iar un simplu referent, de 3.950

de lei.

La nivelul lunii septembrie 2022, cel mai mare salariu net plătit în Prefectura Cluj era de 7.300 lei, după cum se poate vedea în tabelul salarial de aici.

Impactul bugetar este de 4,3 milioane lei pe an. Potrivit Antena 3, pe ordinea de zi mai este un proiect prin care personalul din instituţiile și autorităţile publice care lucrează pe proiecte pe fonduri europene să beneficiaze de majorarea salarilor
de bază sau indemnizațiilor de încadrare cu pânã la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.

Salarii majorate și în primării

Parlamentul a adoptat în septembrie o lege care prevede  majorarea salariilor pentru primari,  viceprimari, președinți de Consilii Județene și vicepreședinți. Legea a fost însă contestată la Curtea Constituţionlă de USR.

Conform legii, salariile primarilor din mariile municipii  vor crește cu 1.650 lei brut, până la un maxim de 17.250 lei brut.

Salariile primarilor din oraşele mari vor ajunge la 13.800 de lei (cu 1.300 de lei în plus), iar edilii comunelor mari vor ajunge să câștige 11.500 de lei brut, față de 10.500 în prezent.

Citește și:  Percheziţii ale poliţiştilor şi procurorilor DIICOT Iaşi. Primarul Chirica, dus la audieri

În cazul primarului general al Capitalei, salariul va urca de la aprox. 21.000 lei la peste 23.000 lei pe lună.

[ad_2]

Citește mai mult..