Bacșișul se trece pe nota de plată și se impozitează, din 2023. Legea a fost promulgatăPreședintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede ca bacșișul să fie trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal. Va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Este vorba desprelegea care reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal.

Camera Deputaților a aprobat legea pe 13 decembrie, cu 189 de voturi „pentru”, 34 „contra” și 47 de abțineri.

Potrivit raportului comisiilor de industrii și buget finanțe, proiectul de lege reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului.

Conform unui amendament, operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.

Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.

Prevederile ar urma să intre în vigoare, potrivit prezentei legi, de la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea acestor dispoziţii pot fi sanţionate cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.

Proiectul a fost inițiat în 2019 de fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici.

Editor : I.CCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.