Operaţiunea de salvare a celor 4 ucraineni blocaţi în Munţii Maramureşului se suspendă până luni dimineaţăSalvatorii montani şi poliţiştii de frontieră au suspendat, duminică seara, operaţiunile de căutare a celor patru cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa alpină pentru a ajunge în România, traversând o zonă dificilă din Munţii Maramureşului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Oana Pârcălab.

ACTUALIZARE 22:30 Echipele de căutare au reuşit să localizeze una dintre persoane, dar nu au apucat să ajungă la aceasta.

„Prin dispeceratul ITPF Sighetu Marmaţiei s-a luat legătura cu unul dintre ei, acesta a spus că a văzut luminile de la lanternele echipelor de salvare. Dar, cel mai probabil, persoana se află în partea opusă a unei zone stâncoase, unde a fost practic imposibil ca salvatorii să ajungă”, a spus Oana Pârcălab.

Potrivit acesteia, operaţiunile de căutare pe timpul nopţii de duminică spre luni vor fi anulate, urmând a fi reluate dimineaţă.

„În această seară, căutările vor înceta, urmând ca mâine (luni – n.r.) să fie reluate folosind elicopterele. Probabil doar coborârea în rapel din elicopter ar fi soluţia de extragere a persoanei din zona în care se află. (…) Echipele vor începe coborârea, după o zi istovitoare, pe un teren deosebit de greu, în condiţii meteo nefavorabile”, a precizat Oana Pârcălab.

Grupul de şase cetăţeni ucraineni, dintre care doi au fost recuperaţi de pe munte în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, încercau să ajungă în România prin una dintre zonele montane cele mai dificile din Munţii Maramureşului.

ACTUALIZARE 18:00 Doi dintre cei patru cetăţeni ucraineni care au încercat să treacă graniţa în România prin Munţii Maramureşului sunt cu fracturi la picior, iar al treilea acuză o stare de rău, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga.

„Sunt doi cu fracturi de membru inferior şi în stare de hipotermie. Din ultimele informaţii se pare că şi unul din ceilalţi doi, care era bine, a început să se simtă rău”, a spus Dan Benga.

Potrivit acestuia, duminică după-amiaza, cele două elicoptere SMURD, implicate în operaţiunea de salvare, au transportat pe munte una dintre echipele de salvatori.

„Cele două elicoptere au reuşit să ducă sus în munte o nouă echipă de salvare, alcătuită din patru salvatori montani, cu echipamentele de salvare, scutindu-i de o urcare de peste 6 ore şi jumătate cel puţin. (…) În seara – noaptea asta încercăm să îi scoatem pe toţi din munte. Problema e că avem plafon jos şi o ceaţă sus în munte de nu se vede la un metru în faţă”, a subliniat şeful Salvamont Maramureş, citat de Agerpres.

Știrea inițială:

Din grupul de cetăţeni ucraineni care încercau să ajungă în România făceau parte şase persoane, dar două au fost recuperate de pe munte de poliţiştii de frontieră şi salvamontişti în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit Agerpres.

Operaţiunile de căutare au fost suspendate pe durata nopţii din cauza vizibilităţii reduse şi au fost reluate duminică dimineaţa.

„Începând cu ora 15,30, la acţiune participă şi două echipaje/elicoptere SMURD: un elicopter SMURD Târgu Mureş a aterizat în localitatea Crasna Vişeului, la cabana forestieră, la circa 5 kilometri interior faţă de linia de frontieră şi un elicopter SMURD de la baza Jibou. Cele două elicoptere sunt dotate cu troliu. Au survolat zona, au fost observate echipele de salvatori, dar nu au fost reperate persoanele căutate (cetăţenii ucraineni). În prezent, elicopterele sunt staţionate în Crasna Vişeului”, a precizat Pârcălab.

Anterior sosirii celor două elicoptere SMURD în zonă, un cetăţean ucrainean rănit a fost localizat şi s-au stabilit coordonatele – acesta s-ar afla la o altitudine de aproximativ 1.500 metri pe munte.

„În cazul primului (rănit şi localizat), echipele de salvatori ar trebui să ajungă la el în aproximativ o oră. Din grupul celorlalţi trei, unul – despre care avem informaţii că nici el nu s-ar mai putea deplasa – nu poate fi deocamdată localizat, dar o a doua echipă de salvatori a pornit în căutarea lui, iar ceilalţi doi au fost reperaţi şi o a treia echipă (patrulă a SPF Valea Vişeului) pleacă în căutarea lor. Aceştia doi s-ar afla undeva la aproximativ 4 ore de mers”, a mai spus Oana Pârcălab.

Editor : M.B.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.