Germania a preluat comanda „vârfului de lance” al forțelor militare NATO. Misiunea din România, răspuns la invazia din Ucraina



Germania a preluat de la 1 ianuarie comanda forței militare cu cel mai ridicat nivel de pregătire din NATO, mii de soldați fiind pregătiți să intre în acțiune în doar câteva zile, arată un comunicat al Alianței Nord-Atlantice.

Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) a NATO a fost creată în 2014 în cadrul Forței de răspuns consolidate a NATO, în urma anexării ilegale a Crimeei de către Rusia și a crizelor din Orientul Mijlociu. Germania preia comanda de la Franța, care a condus forța în 2022. Ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, NATO a desfășurat elemente ale VJTF în România în prima misiune de apărare colectivă.

„Germania este un aliat important și mulțumim Germaniei pentru că va conduce VJTF în 2023”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu. „În vreme ce războiul ilegal al Rusiei în Ucraina continuă să amenințe pacea și securitatea în Europa, nu trebuie să existe nicio îndoială cu privire la hotărârea NATO de a proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat. VJTF este primul răspuns al NATO și o parte cheie a apărării noastre colective. Conducerea Germaniei este o demonstrație puternică a angajamentului și a capacităților sale”, a mai precizat Oana Lungescu.

VJTF este componenta cu cel mai avansat nivel de pregătire pentru intervenție în luptă a Forței de răspuns a NATO. Conducerea și membrii VJTF se rotesc anual între aliați.

În 2023, forțele terestre ale VJTF vor cuprinde aproximativ 11.500 de mii de militari, cu Brigada 37 Infanterie Mecanizată (Panzergrenadierbrigade 37) în centrul său.

În total, nouă aliați NATO (Belgia, Cehia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Germania, Țările de Jos, Norvegia, Slovenia) vor contribui.

Printre unitățile importante din Germania se numără Batalionul 393 Tancuri (Panzerbataillon 393, cu tancuri Leopard 2A7), Divizionul 345 Artilerie Terestră (Artillerielehrbataillon 345, cu obuziere autopropulsate PzH 2000), Batalionul 131 Aprovizionare Logistică (Versorgungsbataillon 131) și Regimentul 30 Elicoptere de Transport (Transporthubschrauberregiment 30, cu elicoptere NH90), potrivit Defense Romania.

Pentru prima dată, Germania conduce, de asemenea, comandamentul Forțelor Speciale desemnate de VJTF.

Editor : A.C.



Citește mai mult..