Republicanii eșuează în a-și alege un lider în Camera Reprezentanților pentru a noua oară, deși dețin majoritatea



Membrii Camerei Reprezentanților a Congresului Statelor Unite au reluat pentru a șaptea oară procedura de vot pentru un nou președinte, iar Kevin McCarthy pare că va pierde și de această dată votul, în condițiile în care a ratat 18 voturi, deși nu-și poate permite să piardă mai mult de patru. Între timp, unul dintre cei mai controversați republicani, Matt Gaetz, l-a votat pe Donald Trump la șefia Camerei.

ACTUALIZARE 23:34. S-a încheiat și a noua rundă de vot. Republicanii au eșuat din nou în a găsi un compromis pentru alegerea președintelui Camerei Reprezentanților:

  • Hakeem Jeffries (Democrat) – 212 voturi
  • Kevin McCarthy (Republican) – 200 voturi
  • Byron Donalds (Republican) – 17 voturi
  • Kevin Hern (Republican) – 3 voturi
  • o abținere

ACTUALIZARE 23:03. McCarthy se apropie de o nouă înfrângere după ce candidații adversari au obținut deja 10 voturi împreună. McCarthy nu-și poate permite să piardă mai mult de patru voturi, în condițiile unei majorități de doar 222 de mandate. Este nevoie de 218 voturi pentru a alege președintele Camerei Rerezentanților. Totuși, până la momentul în care se validează rezultatul oficial prin baterea ciocanului, reprezentanții își pot schimba votul.

Întinzându-se pe cel puțin 10 runde de vot, această competiție pentru președinția Camerei este cea mai lungă din ultimii 164 de ani.

ACTUALIZARE 22:48. A început a noua rundă de vot pentru alegerea președintelui Camerei Reprezentanților. 

ACTUALIZARE 22:42. Adversarii lui McCarthy din interioriul partidului republican i-au nominalizat din nou pe Byron Donalds și pe Kevin Hern. Anterior, Hern a spus că este dispus să preia șefia Camerei, dacă obține voturile necesare în dauna lui McCarthy. Pare previzibil că adversarii lui McCarthy încearcă să obțină sprijin pentru Hern. 

ACTUALIZARE 22:17. Reprezentanții americani vor relua votul pentru a noua oară, în ciuda faptului că nu s-a ajuns încă la niciun consens printre republicani. Kevin McCarthy a fost din nou nominalizat.

Fără un speaker al Camerei Reprezentanților, forul legislativ este complet blocat și nu poate avea loc nicio procedură, nici măcar cea de învestire în funcție a reprezentanților aleși. 

ACTUALIZARE 21:52. S-a încheiat și a opta rundă de vot în Camera Reprezentanților. Kevin McCarthy a pierdut din nou, la același scor:

  • Hakeem Jeffries (Democrat) – 212 voturi
  • Kevin McCarthy (Republican) – 201 voturi
  • Byron Donalds (Republican) – 17 voturi
  • Kevin Hern (Republican) – 2 voturi
  • Donald Trump – 1 vot
  • o abținere

ACTUALIZARE 21:23. Votul a fost reluat pentru a opta oară. Kevin McCarthy va pierde și această rundă a votului după ce a ratat zece voturi republicane. Matt Gaetz a votat din nou pentru Trump. 

ACTUALIZARE 21:03. Reprezentanții americani continuă cu o nouă încercare de a alege un speaker al Camerei, în ciuda haosului de până acum. Kevin McCarthy a fost nominalizat și pentru a opta rundă de vot.

ACTUALIZARE 20:50. Majoritatea republicană a eșuat din nou în a alege un speaker al Camerei Reprezentanților. Democrații au votat în unanimitate pentru candidatul lor.Scorul final:

  • Hakeem Jeffries (Democrat) – 212 voturi
  • Kevin McCarthy (Republican) – 201 voturi
  • Byron Donalds (Republican) – 19 voturi
  • Donald Trump – 1 vot
  • o abținere

Este vorba de al șaptelea vot din ultimele trei zile, după ce majoritatea republicană, dominată de facțiuni extremiste loiale fostului președinte Donald Trump, nu a reușit să depășească impasul și să aleagă un nou lider al Camerei Reprezentanților.

Republicanii au o majoritate la limită în camera inferioară a Congresului american – 222 de mandate, fiind necesare 218 voturi pentru un candidat pentru ca acesta să obțină președinția camerei.

Democrații dețin 212 mandate.

Deși a făcut concesii importante, McCarthy nu a reușit să obțină sprijinul neofasciștilor trumpiști nici măcar după ce Donald Trump le-a cerut acestora să-l voteze. În același timp, McCarthy însuși nu este un moderat sau un centrist – el s-a numărat printre membrii Congresului care au refuzat în ianuarie 2021 să certifice victoria lui Joe Biden și a repetat loial minciuna lui Trump conform căreia alegerile din 2020 au fost fraudate.

Printre voturile anti-McCarthy s-a numărat și un vot pentru Donald Trump. Deși șeful Camerei este, în mod tradițional, membru ales al acesteia, regula constituțională spune că președintele Camerei poate fi oricine, atâta vreme cât obține sprijinul reprezentanților.

Ultima dată când Camera nu a reuşit să aleagă un preşedinte din primul tur de scrutin a fost în 1923, în timpul unei competiţii ce a avut nevoie de nouă tururi de scrutin pentru a putea fi rezolvată.

Editor : Adrian Dumitru



Citește mai mult..