Guvernul Marii Britanii amenință Iranul cu represalii după executarea lui Alireza Akbari: Nu ne limităm la acţiunile deja anunţate

[ad_1]

Guvernul Regatului Unit ia în calcul represalii împotriva Iranului după executarea fostului oficial Alireza Akbari, care deținea și cetățenia britanică. Șeful diplomației britanice, James Cleverly, spune că „studiază pașii de luat” pentru a „contracara amenințarea tot mai mare din partea Iranului”.

„În prezent, împreună cu aliaţii noştri, trebuie să studiem următorii paşi pe care îi vom face pentru a contracara ameninţarea tot mai mare din partea Iranului. Nu ne limităm la acţiunile deja anunţate”, a declarat Cleverly în plenul Camerei Comunelor.

În ciuda solicitărilor presante din partea parlamentarilor, ministrul a refuzat, totuşi, să spună dacă Marea Britanie intenţionează să plaseze Gardienii Revoluţiei iraniene, armata ideologică a Republicii Islamice, pe lista organizaţiilor teroriste. Un purtător de cuvânt al prim-ministrului Rishi Sunak declarase, anterior, jurnaliştilor că guvernul „ia în calcul noi acţiuni suplimentare” împreună cu aliaţii săi.

După executarea, sâmbătă, a lui Alireza Akbari, 61 de ani, fost responsabil în ministerului iranian al apărării cu dublă cetăţenie iraniană şi britanică, Regatul Unit a răspuns sancţionându-l pe procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri. De asemenea, guvernul de la Londra l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri iranian în ţară şi şi-a rechemat „temporar” ambasadorul său la Teheran.

„Executarea lui Akbari vine după decenii de represiune de către un regim nemilos”, a spus Cleverly, subliniind sprijinul Regatului Unit pentru poporul iranian care „cere drepturi şi libertăţi”.

„Asistăm la acţiunile răzbunătoare ale unui regim slăbit şi izolat, obsedat de anihilarea propriului popor, slăbit de teama de a-şi pierde puterea şi ruinându-şi reputaţia în lume”, a adăugat el.

„Mesajul nostru către acest regim este clar: lumea vă urmăreşte şi veţi fi traşi la răspundere, în special de curajosul popor iranian”, a spus Cleverly.

Purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Nasser Kanani, a răspuns pe Twitter că executarea lui Alireza Akbari a fost răspunsul guvernului de la Teheran la „acţiunea Regatului Unit care a încălcat securitatea naţională a Republicii Islamice Iran”.

El a adăugat că reacţia Regatului Unit şi a ONG-urilor pentru drepturile omului „demonstrează nerespectarea legii de către aceştia şi ilegalitatea lor”.

Citiți și: Franța se declară indignată de executarea fostului ministru adjunct anglo-iranian Akbari: „Nu va rămâne fără răspuns”

Cine era Alireza Akbari

Alireza Akbari, care avea dublă cetățenie – britanică și iraniană – a fost adjunctul ministrului apărării în timpul mandatului fostului președinte Mohammad Khatami, al Iranului, considerat unul dintre liderii reformatori ai acestei țări.

Actualul guvern de la Teheran a motivat executarea acestuia susținând că acesta spiona în Iran în favoarea Regatului Unit. Ministerul iranian al informațiilor a descris cazul lui Akbari drept „unul dintre cele mai importante de infiltrare” în sistemul de securitate al Iranului.

Fostul oficial ar fi devenit un „spion-cheie” pentru serviciul britanic MI6 prin poziția sa importantă ca membru al guvernului iranian și a furnizat „informații notabile” guvernului de la Londra.

Editor : Adrian Dumitru

[ad_2]

Citește mai mult..