Transport medical cu drona, în premieră națională. Probe biologice duse prin aer de la spital la laborator



Oradea vrea să testeze primul transport medical cu drona al unor probe biologice între spitale. Zborul-test va avea loc vineri, iar dacă se va dovedi un succes, proiectul va fi extins la nivel județean. Transportul cu drone al probelor biologice de la spital la laborator va reduce, spun autoritățile, atât costurile, cât și timpul de așteptare al rezultatelor analizelor.

În premieră la nivel național, Oradea vrea să implementeze, din aceast an, zborurile medicale cu drona. Concret, probele biologice recoltate de la pacienți ar urma să fie transportate la laborator prin aer, într-o cutie specială, atașată dronei.

Spre exemplu, traseul dintre Maternitatea Oradea și laboratorul robotizat central ar putea fi parcurs, cu ajutorul dronei medicale, în doar 6 minute.

„În 2019 părea greu de realizat, dar în 2020 devenea deja o chestie fezabilă și realizabilă. Dacă noi reușim să transportăm repede aceste probe de la spital la laborator, nu se imobilizează mijloacele de transport, nu sunt oameni care trebuie plătiți, nu sunt întârzieri și nu sunt reclamații. Între spitale, în 3 minute drona își poate face traseu. E o adaptare la progres, care în decurs de câteva luni își va arăta adevarata valoare și eficiența din toate punctele de vedere”, a declarat managerul Spitalului Județean Oradea, dr. Gheorghe Carp.

„În viitorul relativ apropiat, zborurile medicale cu drona vor deveni o realitate și în România, iar noi încercăm să ne pregătim pentru acel moment”, a completat Mihai Jurca, administrator public în cadrul Primăriei Oradea.

Primul transport de probe biologice cu drona va avea loc vineri, 20 ianuarie 2023.

Editor : Izabela Zaharia



Citește mai mult..