Ministrul german al Apărării, despre livrarea de tancuri Leopard Ucrainei: Vom lua o decizie în următoarele zile

[ad_1]

Berlinul a lăsat joi seară uşa deschisă posibilităţii de a permite aliaţilor să furnizeze Ucrainei cu tancuri grele de fabricaţie germană, spunând că acest lucru va fi „clarificat în următoarele ore sau vineri dimineaţă”, notează AFP.

Aliaţii Ucrainei se vor reuni vineri la baza aeriană americană Ramstein, în Germania, pentru a decide asupra suplimentării ajutorului militar acordat Kievului.

Înaintea discuţiilor, a crescut presiunea asupra Berlinului pentru a aproba livrarea tancurilor Leopard 2 de fabricaţie germană.

Polonia şi Finlanda au indicat că sunt dispuse să furnizeze acest tip de tancuri Ucrainei, dar că au nevoie de acordul Germaniei pentru asta.

Întrebat dacă Berlinul le va permite aliaţilor europeni să trimită tancuri, noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că răspunsul va fi „clar în următoarele ore sau vineri dimineaţă”.

Într-un interviu acordat postului de televiziune ZDF, Pistorius a precizat că „nimeni nu exclude trimiterea de tancuri Leopard şi că poate fi acordată autorizaţia sau aprobarea livrării de către alţi parteneri europeni”.

„Dar între timp, unele întrebări rămân fără răspuns”, a adăugat el.

Ministrul apărării, care a preluat mandatul joi, a subliniat că decizia va fi luată în coordonare cu aliaţii occidentali, în special cu Statele Unite.

Washingtonul este „principalul aliat în NATO şi de aceea este important ca noi (…) să facem acest lucru în strânsă cooperare cu americanii”, a subliniat el.

Cancelarul german Olaf Scholz le-a spus unor congresmeni americani aflaţi la Davos că Germania va furniza tancuri grele Ucrainei doar dacă SUA vor trimite şi ele, a declarat joi pentru AFP un înalt responsabil american.

Dar Washingtonul a afirmat că în prezent nu este pregătit să furnizeze Ucrainei tancurile sale grele Abrams, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Sunt încrezător că vom lua o decizie în acest sens în următoarele zile”, a spus Pistorius, citat de agenţia France Presse.

Editor : Liviu Cojan

[ad_2]

Citește mai mult..