Carduri energie 2023. Ce valoare are ajutorul din partea statului pentru plata facturilor la energie?



Carduri energie 2023. Românii care așteaptă ajutorul de la stat pentru plata facturilor la întreținere, trebuie să treacă prima data pe la administratorii blocurilor.


In articol:


Carduri energie 2023. Noua modalitate de decontare a facturilor la energie a dat peste cap atât administratorii de blocuri, cât și locuitorii care încă beneficiază de acest serviciu. 

Administratorii de blocuri trebuie să scoată din factura de întreținere costul la încălzire pe fiecare apartament în parte și pe fiecare beneficiar.

Unde se depun documentele necesare?

Acolo, românii depun toate documentele și, prin mandat poștal, statul își recuperează banii din contul fiecărei persoane alocat.

Tot acest sistem, spun administratorii de blocuri, putea să fie mult mai simplu, însă ministrul Marcel Boloș este de o altă părere.

„Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari.

E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal.

Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Ce valoare are ajutorul din partea statului pentru plata facturilor la energie?

Românii vulnerabili vor primi în anul 2023 un sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei, de două ori/an, acesta fiind acordat din fonduri europene.  Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Cine sunt românii care vor primi în 2023 ajutor de la stat

„Avem pensionarii cu venituri lunare mai mici de 2.000 de lei. Atenţie, se calculează şi veniturile medii lunare pe locul de consum. Pentru că s-ar putea, împreună cu pensionarul, să mai aibă membri din familie care înregistrează venituri. Avem un singur loc de consum energetic.

Citește și: Cardurile pentru energie, pe masa Guvernului

Se calculează venitul mediu pe loc de consum ceea ce înseamnă că plafonul de 2.000 de lei poate să influenţeze acordarea cardului de energie, dacă unul dintre membrii familiei, care locuieşte în aceeaşi casă, are venituri ce trec de această medie de 2.000 de lei”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene.

Ministrul a explicat că la acest calcul nu se iau în considerare şi ajutorul acordat pensionarilor.

„Ajutoarele sunt venituri care nu se cumulează, sunt neimpozabile. Din acest punct de vedere, doar componenta de venituri a celor care mai locuiesc cu beneficiarul trebuie avută în vedere pentru că aici discutăm de locul de consum de energie care provine fie din energie electrică, gaze naturale, fie din încălzire în sistem centralizat.

Noi pe acel loc de consum încercăm să compensăm parţial plăţile la facturile pentru energie”, a mai declarat Marcel Boloş.

 

Cine beneficiază de acest ajutor?

 









Categorii de beneficiar Vârstă Venit/lună
PensionarPeste 60 ani, inclusivSub 2.000 lei, inclusiv
Pensionar de invaliditateNu conteazăSub 2.000 lei, inclusiv
Persoană cu handicap grav, accentuat sau mediuNu conteazăSub 2.000 lei, inclusiv
Familie cu alocație de susținereNu conteazăNu contează
Familie/persoană cu ajutor socialNu conteazăNu contează

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depaseasca 2.000 lei.

Citește și: Un român a făcut credit ca să achite întreținerea



Citește mai mult..