„Francezii nu mai vor să lucreze în aceste condiţii”. Macron insistă cu pensionarea la 64 de ani, un milion de oameni ies în stradă

[ad_1]

Noi greve și proteste la care sunt așteptați peste un milion de oameni au loc marți în Franța, față de planul guvernului de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Opt sindicate iau parte la greva care afectează școlile și transportul public, scrie BBC. Președintele Emmanuel Macron a declarat luni că modificările sunt esențiale și a dat ca exemplu țări vecine unde oamenii se pensionează mai târziu. Deși 61% dintre francezi se opun acestui plan, guvernul insistă cu reforma.

Sunt așteptate proteste în toată Franța, după ce peste un milion de oameni au participat în 19 ianuarie la manifestații de amploare.

Guvernul lui Macron continuă cu reforma vârstei de pensionare în ciuda sondajelor de opinie care sugerează că două treimi dintre alegători se opun schimbărilor, care săptămâna viitoare vor ajunge în Parlament.

Liderul de extremă stângă, Jean-Luc Mélenchon, a spus că Franța se pensionare

varsat pensionare

află într-un moment crucial și a estimat că la proteste vor participa și mai mulți oameni decât în 19 ianuarie. Sunt așteptate proteste de stradă în toate orașele mari, dar și în orașele mici. 11.000 de polițiști sunt pregătiți să intervină.

Transportul public în zona Parisului a fost afectat, doar unul din trei trenuri de mare viteză fiind în circulație. Doar două linii de metrou circulă conform programului.

Unul dintre principalele sindicate ale profesorilor a declarat că jumătate dintre profesorii din grădiniță și școala primară vor fi în grevă. Elevii de liceu au organizat proteste în fața unor școli, iar studenții au spus că vor ocupa universitatea Sciences Po din Paris în semn de solidaritate.

„Mulţi francezi simt că munca este din ce în ce mai grea. Nu este vorba că nu vor să lucreze, dar nu vor să mai lucreze în aceste condiţii”, a declarat pentru BBC, politologul Bruno Palier.

Economistul Philippe Aghion a spus că reformele sunt necesare deoarece Franța a avut un deficit structural de aproximativ 13 miliarde de euro, iar creșterea vârstei de pensionare ar contribui la creșterea ratei de angajare în Franța, iar Guvernul va putea face noi investiții.

Aproximativ 61% dintre francezi susțin protestul, a arătat luni un nou sondaj realizat de institutul OpinionWay – o creștere de trei puncte procentuale față de 12 ianuarie.    

Editor : G.M.

[ad_2]

Citește mai mult..