Casa Albă: Complotul de răsturnare a guvernului de la Chişinău este „foarte îngrijorător”

[ad_1]

Rapoartele despre un complot rusesc de a răsturna guvernul Republicii Moldova sunt „foarte îngrijorătoare”, a spus luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, într-o conferinţă de presă.

FB: „Cu siguranţă nu este în afara limitelor comportamentului rus şi suntem absolut alături de guvernul şi poporul din Moldova”.

John Kirby a declarat că presupusul complot nu a fost confirmat din surse independente, dar „cu siguranţă nu este în afara limitelor comportamentului rus şi suntem absolut alături de guvernul şi poporul moldovenesc”, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat luni Rusia că plănuieşte o lovitură de stat în ţară cu ajutorul unor cetăţeni instruiţi militar din Belarus, Serbia şi Muntenegru, care ar urma să desfăşoare acţiuni violente deghizate în proteste în Republica Moldova.

Sandu a precizat că documente primite de la Ucraina, al cărei preşedinte, Volodimir Zelenski, a denunţat săptămâna trecută la Bruxelles un plan rusesc de destabilizare a Republicii Moldova, „indică locaţiile şi aspectele logistice ale organizării acestei activităţi subversive”.

Sandu a atenţionat că forţe din afara Republicii Moldova urmăresc schimbarea puterii de la Chişinău prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, iar în realizarea planului lor, autorii mizează pe mai multe forţe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formaţiunea Şor, pe unii veterani, foşti angajaţi ai forţelor de ordine, şi persoane care au legătură cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

Maia Sandu a subliniat că toţi cei care vor participa la aceste acţiuni îndreptate împotriva statului trebuie să fie traşi la răspundere.

Editor : M.B.

[ad_2]

Citește mai mult..