„Doar o dată mai ieșim, apoi promit că ne odihnim”. Povestea lui Speedy, câinele care salvează vieţi de sub dărâmăturile din TurciaSpeedy este unul dintre câinii de căutare care îi însoțesc pe salvatorii români trimiși în Turcia, după devastatorul cutremur din 6 februarie. Un moment unic din timpul unei misiuni de salvare la care câinele a participat alături de Daniel, pompier și paramedic SMURD, este relatat pe pagina de Facebook a Ministerului de Interne. 

Daniel și Speedy lucrează aproape fără oprire pentru a salva vieți sub clădirile prăbușite. 

„Daniel și Speedy erau obosiți când au intrat în tabăra de corturi a salvatorilor noștri în Turcia. Au mâncat ceva rapid, în mod normal ar fi trebuit să se odihnească măcar câteva ore. Daniel s-a aplecat la urechea lui Speedy:

– Tati, o singură dată mai ieșim și îți promit că venim să ne odihnim.

Apoi a îmbrățișat-o…. Cum am putea explica modul în care aceste ființe extraordinare înțeleg exact ceea ce noi, oamenii, le spunem?

Speedy s-a ridicat și, cu un lătrat scurt, l-a anunțat pe Daniel că e gata de lucru. Erau nedormiți de ore bune, dar asta nu conta, era atâta nevoie de ei afară… S-au dus într-o zonă în care nu mai fuseseră până atunci.

– Caută, tati… caută!, se auzea din când în când Daniel.

După un timp, Speedy s-a oprit și a început să latre.

Daniel a prins-o din urmă imediat.

– Unde, tati… unde sunt?

Speedy a început să zgârie cu labele într-un morman de moloz, într-un loc în care, înainte de cutremur, probabil că fusese un bloc.

În apropierea lor era o echipă de salvatori turci. Unul dintre ei a văzut toată scena. A venit imediat lângă Daniel și… nu a mai fost nevoie de niciun cuvânt. Au început să caute. Daniel a chemat-o pe Speedy și a luat-o în brațe. Misiunea lor acolo se încheiase, era nevoie de ei în altă parte, alți oameni aveau nevoie să fie găsiți…

– Bravo, fata mea bună! Bravo!

Unul dintre salvatorii turci a venit lângă Speedy, s-a așezat în genunchi și i-a spus ceva în limba turcă. Iar Speedy i-a întins lăbuța.

Nu era nevoie de cuvinte, nu era nevoie ca cineva să traducă acel moment. Cum oare am putea explica modul în care aceste ființe extraordinare înțeleg exact ceea ce noi, oamenii, le spunem? Poate doar așa: SUNT ABSOLUT MINUNATE!”, este povestea care surprinde o mică parte din misiunea de zi cu zi într-un loc în care sute de oameni își depășesc limitele pentru a reuși să salveze cât mai multe persoane.

Daniel este alpinist și paramedic SMURD. Este pompier din anul 2006.

Speedy este un câine de căutare salvare, rasa ciobănesc Belgian malinois, are 6 ani și este atestat național și internațional pentru operațiuni de căutare/salvare urbană. În misiunea de recunoaștere din Turcia, a semnalat prezența mai multor persoane aflate sub dărâmături, facilitând astfel intervențiile de salvare.

 

Editor : G.M.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.