Maia Sandu cere sisteme de apărare antiaeriană de la NATO. „Este necesar pentru Republica Moldova și pentru întreaga regiune”

[ad_1]

Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, a cerut sisteme de apărare antiaeriană NATO în cadrul unei sesiuni de discuții la Conferința de Securitate de la Munchen, la care a participat și secretarul general al Alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg. „Este clar că neutralitatea nu ne poate apăra”, a spus Maia Sandu.

„Cea mai mare problemă pe care o avem acum este necesitatea unui sistem de supraveghere și apărare antiaeriană. Acest lucru este necesar pentru Republica Moldova, dar și pentru întreaga regiune. Așadar, dorim ca partenerii noștri să ia în considerare acest tip de asistență de care avem nevoie urgent”, a declarat preşedinta Republicii Moldova la Munchen, în prezența secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, potrivit TVR Moldova.  

„Când ne uităm la ceea ce face Rusia în Ucraina, este limpede că neutralitatea nu ne poate apăra. Neutralitatea te poate apăra doar atunci când celelalte state o respectă”, a mai spus Maia Sandu. Ea a făcut această remarcă în urma unei întrebări venite din partea unui parlamentar ucrainean.

„Una dintre retoricele propagandei ruse este că neutralitatea înseamnă că țara nu trebui să-și întărească sectorul de apărare, ceea ce nu are niciun sens. Nu se pune problema schimbarea neutralității, dar, cu siguranță, Republica Moldova ar trebui ajutată să-și consolideze sectorul de apărare şi să fie parte din noua arhitectură europeană de securitate.”

La rândul său, Jens Stoltenberg a declarat că agresiunea rusă împotriva țărilor europene trebuie oprită.

„Când războiul se termină, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se va repeta, că Rusia nu va continua să invadeze Ucraina. Trebuie să rupem cercul de agresiune rusă împotriva țărilor europene”, a spus Stoltenberg.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Maia Sandu a mai cerut ajutor și în combaterea propagandei ruse.

„Este extrem de dificil pentru noi să abordăm singuri această problemă. Cred că trebuie să avem abordări comune în combaterea dezinformării şi a propagandei pro-război. Trebuie să îi abordăm împreună în cazul acelor rețele sociale care nu răspund la cererea Republicii Moldova când vine vorba de propagandă și dezinformarea pro-război. Şi cred că ne pot lua în serios atunci când îi vom aborda împreună”, a spus lidera de la Chișinău.

Editor : Bogdan Păcurar

[ad_2]

Citește mai mult..