China transmite că relația cu Rusia este „solidă ca o stâncă” și va rezista oricărui test. Trimisul lui Xi a ajuns la Moscova



Șeful Biroului Comisiei de Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist din China, Wang Yi, i-a spus marți lui Nikolai Patrușev, secretarul puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei și unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin, că relația dintre Beijing și Moscova este „solidă ca o stâncă” și că va rezista oricărui test într-o situație internațională în schimbare, transmite Reuters.

Parteneriatul „fără limite” al Chinei cu Rusia este analizat cu atenție în Occident după ce Statele Unite s-au declarat îngrijorate că Beijingul ar putea lua în considerare furnizarea de arme către Rusia, la un an de la invazia din Ucraina.

„Relațiile chino-ruse au un caracter matur: sunt solide ca stânca și vor rezista oricărui test într-o situație internațională în schimbare”, i-a spus Wang „tovarășului” Patrușev, prin intermediul unui translator rus, în remarci difuzate de televiziunea de stat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Wang a declarat că Rusia și China ar trebui să elaboreze noi măsuri comune pentru a asigura securitatea ambelor țări, fără a detalia.

Patrușev, care este un apropiat al lui Putin, i-a spus „tovarășului” Wang că Beijingul este o prioritate absolută pentru politica externă rusă și că cele două țări trebuie să rămână împreună împotriva Occidentului. 

„În contextul campaniei pe care o duce Occidentul colectiv pentru a ține în frâu atât Rusia, cât și China, aprofundarea în continuare a cooperării și interacțiunii ruso-chineze pe arena internațională este de o importanță deosebită”, a declarat Patrușev, citat de agenția de presă rusă RIA. „Vreau să confirm sprijinul nostru continuu pentru Beijing în ceea ce privește chestiunile legate de Taiwan, Xinjiang, Tibet și Hong Kong”, a mai spus Patrușev.

Wang urmează să se întâlnească miercuri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în cadrul vizitei la Moscova. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu exclude o întâlnire între Wang și Putin, afirmând că „sunt multe de discutat”.

Potrivit Wall Street Journal, preşedintele chinez Xi Jinping se pregăteşte să vină la Moscova în următoarele luni pentru a avea o întâlnire cu Vladimir Putin. Pregătirile pentru această vizită se află într-un stadiu incipient, iar calendarul nu a fost încă finalizat, a precizat WSJ, adăugând că Xi ar putea veni în aprilie sau la începutul lunii mai, când Rusia sărbătoreşte victoria asupra Germaniei din al Doilea Război Mondial. 

Războiul din Ucraina a început la doar câteva săptămâni după ce Putin şi Xi au proclamat că au un parteneriat „fără limite”. Xi a fost alături de Putin, rezistând presiunilor occidentale de a izola Rusia. Comerţul bilateral a crescut vertiginos de la invazia din Ucraina, Rusia vânzând puterilor asiatice, inclusiv Chinei, volume mai mari de petrol.

Putin şi Xi împărtăşesc viziunea de ansamblu asupra lumii, potrivit căreia Occidentul este decadent şi în declin, la fel cum China contestă supremaţia SUA în toate domeniile, de la tehnologie la spionaj şi putere militară.

Statele Unite prezintă China şi Rusia ca fiind cele două cele mai mari ameninţări statale la adresa securităţii sale. China este considerată de Washington drept cel mai grav „concurent strategic” pe termen lung, iar Rusia drept o „ameninţare acută”.

Citește și: Ucraina va studia planul de pace propus de China. Beijingul condamnă încălcarea suveranităţii în noul său concept de securitate globală

Editor : M.D.B.



Citește mai mult..