Iranul ar putea vinde Siriei rachete sol-aer pentru întărirea apărării antiaeriane în faţa raidurilor israeliene

Iranul va vinde probabil Siriei rachete sol-aer, a transmis vineri televiziunea de stat iraniană, pentru a contribui la întărirea apărării antiaeriene a acestei ţări, aliat apropiat al Teheranului, în faţa raidurilor aeriene israeliene, informează Agerpres.

„Siria trebuie să-şi reconstruiască reţeaua de apărare aeriană şi are nevoie de bombe de precizie pentru aeronavele sale de luptă”, a comunicat televiziunea iraniană de stat.

Postul de televiziune de stat din Iran a menționat un contract recent de apărare cu Siria, dar acesta nu a fost dezvăluit în întregime.

Deși oficialii israelieni rareori își asumă responsabilitatea pentru anumite operațiuni, Israelul a efectuat raiduri aeriene în Siria de aproape zece ani, vizând presupuse transferuri de arme și personal susținute de Iran. În ultimele luni, Israelul a intensificat aceste atacuri împotriva aeroporturilor și bazelor aeriene siriene pentru a bloca utilizarea liniilor de aprovizionare aeriene de către Iran, care folosește această metodă din ce în ce mai mult pentru a furniza arme aliaților săi din Siria și Liban, inclusiv mișcării Hezbollah din Liban.

Potrivit experților militari israelieni citați de Reuters, raidurile Israelului reprezintă o escaladare a unui conflict de joasă intensitate, care are ca scop încetinirea consolidării poziției iraniene în Siria.