De ce își argumentează Putin decizia de a nu declanșa războiul în Ucraina încă din 2014?

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu a lansat războiul din Ucraina în 2014 din cauza lipsei de pregătire militară și a absenței armelor hipersonice, dar a spus că acum așa arme sunt disponibile pentru utilizare. Putin a declarat că Rusia nu a fost pregătită militar în 2014, atât la scară largă, cât și pentru acțiuni mai serioase, din cauza lipsei de arme hipersonice.

Cu toate acestea, președintele a declarat că Rusia a fost pregătită economic din punct de vedere al furnizării de alimente, consolidarea sistemului financiar și dezvoltarea armelor moderne în 2022 pentru a face față costurilor războiului. Putin a subliniat că sistemul financiar al Rusiei este funcțional și băncile își măresc capacitățile, în ciuda așteptărilor inamicului.

În 2014, atât Rusia, cât și Ucraina au spus că Rusia a lansat rachete Kinzhal către ținte din Ucraina. Kinzhal a intrat în serviciu în decembrie 2017 și a fost una dintre cele șase noi arme strategice rusești anunțate de președintele Vladimir Putin la 1 martie 2018. Cu toate acestea, Putin nu a confirmat utilizarea armelor hipersonice în operațiunea specială din Ucraina.

În martie 2022, forțele armate ruse au lansat șase rachete hipersonice Kh-47M2 Kinzhal asupra Ucrainei în ceea ce a fost numit un atac de „răzbunare”. Kh-22 sunt rachete anti-navă puternice pe care Rusia le-a folosit și împotriva unor ținte terestre din Ucraina. Ele sunt considerate extrem de imprecise când sunt folosite în acest scop, riscând să provoace un număr mare de morți în rândul civililor.

Deși Rusia planifica să invadeze Ucraina, Putin a amânat invazia de trei ori înainte de a aproba operațiunea. El s-a consultat cu Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate Ruse, și cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu. Skibițki, șeful adjunct al agenției de informații militare a Ucrainei, a declarat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei l-a îndemnat pe Gherasimov să avanseze cu invazia și că Rusia a investit o cantitate semnificativă de resurse în pregătirea sa.

Potrivit analizelor și investigațiilor independente, decizia Rusiei de a invada Ucraina a fost luată de Vladimir Putin într-un nivel ridicat de izolare față de toată lumea, cu excepția celor mai apropiați confidenți personali ai săi, un factor văzut ca motiv cheie pentru eșecurile timpurii ale ofensivei de la Kiev. În 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, Putin sperând ca războiul să dureze doar câteva zile, dar a trecut un an și Kremlinul a fost nevoit să mobilizeze 300.000 de rezerviști pentru a continua „operațiunea specială”.

În afară de toate acestea, Curtea Penală Internațională emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin pentru crime de război, inclusiv deportarea ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina.