VIDEO: Volodimir Zelenski anunță: „Astăzi vom lua decizii importante în domeniul apărării”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat luni seară că partenerii europeni și-au dat acordul pentru a furniza muniții pentru artileria ucraineană. Valoarea planului comun este de 2 miliarde de euro, iar acesta prevede atât livrarea imediată, cât și producția de muniție. Președintele a subliniat că aceasta este o decizie strategică, care le va oferi încredere în victoria asupra terorismului. În plus, SUA au oferit un ajutor militar în valoare de 350 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Uniunea Europeană a aprobat planul său de a trimite în jur de un milion de proiectile de artilerie către Ucraina până la sfârșitul anului acesta, prin intermediul propriilor sale stocuri și prin cumpărări comune de muniții. Propunerea a fost făcută de șeful politicii externe a UE, Josep Borell. Planul prevede cheltuirea a 1 miliard de euro din propriile stocuri ale UE pentru a trimite cât mai multe obuze la Kiev și încă 1 miliard de euro pentru achiziții comune.

Planul de cumpărare comună a munițiilor va fi limitat la companiile UE și la Norvegia, care are relații economice strânse cu Blocul. Agenția Europeană de Apărare a UE va conduce noua strategie comună de cumpărare, iar aceasta va duce la o reducere a costurilor.

În ultimele săptămâni, liderii ucraineni și cei occidentali au vorbit despre faptul că Kievul a consumat obuzele oferite mai repede decât acestea au fost livrate, ceea ce a dus la un nou impuls pentru a ajuta Ucraina cu muniții și pentru a găsi modalități de a accelera producția.

Statele Unite au oferit până acum Ucrainei armament în valoare de peste 30 de miliarde de dolari pentru a se apăra de Rusia. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a detaliat că noul pachet de asistență militară pentru Ucraina include obuze pentru sistemele HIMARS și artilerie furnizate de SUA.

Președintele Ucrainei a vorbit și despre discuțiile sale cu prim-ministrul olandez, Mark Rutte, și cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer. El a discutat despre probleme de apărare și măsuri practice care vor contribui la punerea în aplicare a formulei de pace ucrainene. În plus, Zelenski a menționat că Austria și Irlanda ar putea oferi tratament și reabilitare pentru soldații ucraineni răniți pe front.

În final, președintele Ucrainei a nominalizat câteva unități ale forțelor armate ucrainene care luptă pe front, le-a lăudat pe soldați și le-a mulțumit pentru rezultatele obținute. El a menționat, de asemenea, că extinderea cercului de parteneri care sunt gata să colaboreze pentru a pedepsi Rusia pentru agresiunea sa face ca perspectiva pedepsei să fie din ce în ce mai realistă.