Ciucă: Nu mi se pare bine să înființăm un asigurător de stat fără a prelua și RCA-ul. Am discutat cu CEC și ASF.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că el susține ideea înființării unei companii de stat în asigurări, dar care să vândă și RCA (asigurare obligatorie de răspundere civilă auto). Aceasta vine în contextul crizei de pe piața asigurărilor RCA din România, ca urmare a falimentului companiei Euroins. Premierul a discutat deja cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și cu CEC Bank în acest sens.

Există două variante pentru înființarea acestei companii de stat, potrivit premierului Ciucă: să se creeze o companie nouă, sau să se preia o companie deja funcțională de pe piață. Premierul a exclus varianta în care noua companie de stat să nu vândă și RCA-ul.

Cu toate acestea, procesul de înființare a noii companii de stat ar dura aproximativ trei luni, în urma parcurgerii mai multor etape necesare. Despre impunerea unor prețuri maxime la RCA, premierul a spus că acest lucru se va face pe o perioadă determinată și se va discuta cu asigurătorii astfel încât să nu fie puși în pericol.

Acest proiect ar urma să fie dezbatut public și să ajungă pe masa Executivului după ce Guvernul îl va aproba, posibil chiar vineri, pe data de 24 martie.

Criza companiilor de asigurări RCA din România a dus la o creștere a prețurilor polițelor în ultimele luni, ca urmare a lipsei de concurență pe piață. În plus, falimentul Euroins a afectat grav clienții acestei companii, care nu vor mai beneficia de polițe RCA valabile pentru perioadele de valabilitate ale contractelor încheiate.