Limitarea prețurilor RCA: Companiile de asigurări îi transmit lui Câciu că această măsură ar putea încălca regulamentele UE și ar avea un impact negativ asupra pieței, deja afectată de 4 falimente majore.

Asigurătorii români au trimis o notă oficială către ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, în care exprimă nemulțumirea privind proiectul de Hotărâre de Guvern privind tarifele maxime la RCA. Conform asigurătorilor, acest proiect încalcă legislația UE, este lipsit de fundament economic, este ambiguu și riscă să destabilizeze și mai mult piața de asigurări RCA, care deja se confruntă cu falimentul unor mari companii de asigurări, precum Astra Asigurări, Carpatica Asigurări, City Insurance și Euroins.

De asemenea, asigurătorii reclamă faptul că fundamentarea economică a necesității adoptării acestui proiect de HG este unilaterală, neavând în vedere cauzele obiective care au determinat creșterea mediei RCA. În plus, limitarea valorică și în timp a lipsei de folosință nu este suficientă pentru a rezolva această problemă, dat fiind că natura si tipul prejudiciilor sunt mult mai complexe.

Asigurătorii atrag atenția ministerului de Finanțe asupra faptului că inflația daunelor auto este accelerată, iar plafonarea prețurilor la o valoare din trecut, într-un context similar, este contraintuitivă din punct de vedere financiar. De asemenea, asigurătorii amintesc că Legea nr.237/2015 ( Solvabilitate II) obligă societățile de asigurare să mențină un management al riscurilor adecvat, ceea ce implica preturi suficiente pentru acoperirea tuturor obligațiilor ce decurg din contractele de asigurare asumate.

Asigurătorii români mai au îngrijorări și legate de modul propus de ASF pentru stabilirea tarifelor maxime RCA cerute de 1 martie 2023. Acesta limitază maximal nivelul primelor practicate de asigurători fără să intervina cu măsuri similare în zona de despăgubiri, cu excepția despăgubirilor pentru lipsa de folosință a autovehiculului avariat.

Firmele de asigurări semnatare ale documentului sunt Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) și Patronatul Industriei Asigurătorilor din România (PIAR).