Dave Halls, asistentul de regie în cazul morții directoarei de imagine Halyna Hutchins pe platoul filmului „Rust”, a fost condamnat pentru prima dată.

Asistentul de regie Dave Halls a primit prima condamnare pentru moartea directoarei de imagine Halyna Hutchins, în timpul filmării peliculei „Rust” în New Mexico, în octombrie 2021. Judecătorul Tribunalului Districtual Santa Fe l-a condamnat la o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare cu eliberare condiționată nesupravegheată, o amendă de 500 de dolari, 24 de ore de muncă în folosul comunității și participarea la un curs pentru siguranța armelor. Halls a fost acuzat de utilizare neglijentă a unei arme mortale, după ce a fost responsabil pentru siguranța pe platou în timpul filmării.

În timpul audierilor, procurorii au spus că Halls nu a verificat fiecare cartuș din arma utilizată pentru a confirma că sunt gloanțe oarbe, ceea ce a dus la decesul directoarei de imagine și rănirea regizorului Joel Souza. Acesta este primul caz de condamnare în urma incidentului tragic, care a avut loc la o fermă din New Mexico, la sfârșitul anului trecut.

Actorul Alec Baldwin, care a tras cu arma și a cauzat moartea directoarei de imagine, a pledat nevinovat pentru acuzația de omucidere involuntară. În timpul audierilor preliminare din mai, care vor decide dacă există un motiv pentru a-i judeca pe Baldwin și pe armuriera Hannah Gutierrez-Reed, rămâne neclar dacă Halls va depune mărturie în numele acuzării.

În plus, Gutierrez-Reed, care a fost responsabilă pentru siguranța armelor de foc și antrenamentul actorilor, va pleda, de asemenea, nevinovată, potrivit avocatului ei. Aceasta a cooperat cu autoritățile, dar rămâne de văzut dacă va fi găsită vinovată pentru moartea Hutchins.

Cazul a atras atenția asupra problemelor de siguranță pe platourile de filmare și a ridicat numeroase întrebări cu privire la reglementările și procedurile în industria cinematografică. Echipa de producție a peliculei „Rust” a fost criticată pentru neglijența în asigurarea siguranței actorilor și a personalului pe set.

Halyna Hutchins a fost o directoare de imagine apreciată în industria filmului, care a muncit la numeroase filme și proiecte de televiziune, printre care „Arctic” (2018) și „Darkest Minds” (2018). Ea a fost născută în Ucraina și a crescut la Cercul Arctic, fiind un talent apreciat în industria cinematografică.

În urma condamnării lui Dave Halls, autoritățile speră să îmbunătățească siguranța pe platouri și să prevină alte incidente tragice în viitor. Este important ca industria să identifice și să trateze problemele de siguranță înainte ca acestea să ducă la pierderi de vieți sau răni grav.