Pedepsire cu închisoarea de maximum 15 ani pentru infracțiuni de fraudare a TVA-ului. Legea a primit aprobarea președintelui Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care neplata TVA în anumite circumstanțe va fi sancționată cu închisoare de la 7 la 15 ani. Conform legii, această sancțiune se aplică pentru orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier care generează o scădere de cel puțin 10 milioane de euro în bugetul Uniunii Europene, în moneda națională echivalentă.

Este important de menționat faptul că această sancțiune se aplică inclusiv pentru tentativă. Astfel, sunt luate în considerare: utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA, nedivulgarea de informații privind TVA în cazurile în care astfel de informații trebuie dezvăluite de lege, precum și prezentarea de declarații corecte privind TVA în mod fraudulos cu scopul de a ascunde neplata sau de a genera drepturi necuvenite la rambursările de TVA.

Această lege are drept scop prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și a înșelăciunilor financiare care îi afectează în primul rând pe cei care respectă legea și plătesc taxe și impozite în mod corect. Aceasta va fi deosebit de importantă în condițiile în care economia globală este tot mai complexă și transfrontalieră, ceea ce face dificilă identificarea acestor scheme frauduloase.

De urmărit va fi modul în care această lege va fi pusă în aplicare, inclusiv măsurile de monitorizare și de identificare a persoanelor și a companiilor implicate în astfel de scheme.

În fine, merită subliniat faptul că violarea legii cu privire la TVA are un impact semnificativ nu numai asupra bugetului Uniunii Europene, ci și asupra Societății în ansamblu, prin faptul că reduce resursele disponibile pentru finanțarea serviciilor publice, a proiectelor sociale și de mediu și a altor activități esențiale. Prin urmare, această lege este binevenită în lupta împotriva evaziunii fiscale și ar trebui salutată ca un pas important spre asigurarea unei concurențe corecte și a unui mediu economic echitabil.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.