Putin este pe cale să piardă jocul, odată cu eșecul armelor-minune ale Rusiei.

Recentul atac masiv asupra Kievului a fost un moment de umilire pentru Putin, conform colonelului Richard Kemp, fost comandant de infanterie într-un articol pentru The Telegraph. Ucraina a reușit să respingă fiecare rachetă rusească lansată și, în urma acestui eveniment, se evidențiază slăbiciunea Rusiei și dârzenia Ucrainei. La începutul anului, Putin a trebuit să dea înapoi în urma invaziei sale din februarie, și a venit cu un plan B: o investiție în armament-minune, cu rachete supersonice Kalibr și Kinjal, în vederea unei noi ofensive programate în această primăvară. Cu toate acestea, atacurile cu rachete supersonice Kinjal, despre care Putin a susținut că ar penetra orice sistem de apărare antirachetă, nu au avut succes și această slăbiciune a Rusiei poate avea un impact major în privința atitudinii Occidentului față de Ucraina.

Acest eveniment dezvăluie incapacitatea militară a Rusiei și poate submina sprijinul acordat de Occident Ucrainei. Temerile americane și europene, conform cărora donarea de arme către Ucraina ar putea agrava situația, sunt neîndreptățite având în vedere acest eșec al Rusiei. Transportul britanic recent de rachete cu rază lungă de acțiune și deciziile britanicilor și francezilor din această săptămână, vizând instruirea piloților ucraineni și livrarea de avioane F-16, demonstrează hotărârea tot mai puternică de a ajuta Ucraina.

Cu toate acestea, victoria Ucrainei nu este garantată și ar fi o greșeală să se creadă acest lucru. Kievul încă se luptă pentru supraviețuire și, în absența sprijinului militar adecvat, nu poate lansa o contraofensivă hotărâtoare. Comandanții de la fața locului subliniază nevoia pentru mai multe tancuri, avioane de război, muniții, rachete, obuze de artilerie și drone. După peste un an de război, moralul forțelor ucrainene rămâne ridicat, dar forțele rusești continuă să se pregătească în vederea unei următoare ofensive.

În concluzie, eșecul armamentului-minune al Rusiei poate fi un semn al slăbiciunii sale militare și poate fi folosit ca o oportunitate pentru sprijinul suplimentar acordat Ucrainei. Cu toate acestea, este important să se înțeleagă că situația rămâne tensionată și că sprijinul continuu din partea Occidentului este vital pentru Ucraina în această perioadă dificilă.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.