Numărul dezertorilor din armata rusă în ultimele trei luni a fost mult mai mare decât cel din întregul an trecut. Însă aceștia sunt judecați cu sentințe cu suspendare, ceea ce nu este o veste bună pentru ei.

În primele trei luni ale anului, în fața instanțelor militare din Rusia s-au înregistrat mai mulți dezertori decât în întregul an precedent. În perioada ianuarie-mai 2022, tribunalele militare rusești au avut 1.053 de cazuri de soldați care au plecat din unitatea lor fără permisiune, numărul fiind semnificativ mai mare decât cele 1.001 de cazuri înregistrate în anul anterior. Aceste date au fost raportate de publicația Mediazona și au fost confirmate de Ministerul britanic al Apărării.

Principala infracțiune pentru care soldații sunt judecați este „Abandon neautorizat al unei unități militare sau al unui loc de serviciu militar” și se află printre cele 22 de articole din secțiunea infracțiunilor împotriva serviciului militar din Codul penal rusesc. Majoritatea celor găsiți vinovați primesc sentințe cu suspendare, iar judecătorii motivează adesea decizia prin faptul că aceștia trebuie să fie redistribuiți în cadrul armatei. Însă, Decretul de mobilizare semnat de Vladimir Putin în septembrie 2022 interzice eliberarea din serviciu a soldaților condamnați dacă aceștia primesc sentințe cu suspendare.

Aceste sentințe cu suspendare nu reprezintă o veste bună pentru dezertori, întrucât ei rămân în continuare în serviciul militar și sunt trimiși la luptă în cadrul „operațiunii militare speciale” din Ucraina. Armata rusă a avut probleme de disciplină în rândurile sale în cadrul operațiunilor din Ucraina, iar aceste probleme se pot agrava în urma mobilizării forțate a rezerviștilor începând cu octombrie 2022, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Analiza Ministerului britanic al Apărării asupra situației din Rusia sugerează că armata rusă se concentrează pe transformarea în exemple a celor care nu și-au îndeplinit obligațiile și pe promovarea zelului patriotic, în loc să se adreseze cauzelor profunde ale deziluziei soldaților.

Astfel, situația din Rusia rămâne îngrijorătoare, atât pentru proprii cetățeni care sunt trimiși să lupte într-un război pe care nu-l susțin, cât și pentru Ucraina, care trebuie să se confrunte nu doar cu regulile neschimbătoare ale unui regim autoritar, ci și cu soldați care au dezertat sau sunt trimiși la luptă fără să fi primit pregătire sau echipament adecvat.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.