O variantă alternativă de text ar fi: Autoritățile mexicane monitorizează îndeaproape erupția vulcanului Popocatepetl și le cer locuitorilor să rămână liniștiți. Imagini video surprinse în zona respectivă arată activitatea crescută a vulcanului.

Vulcanul Popocatepetl a început să elibereze gaze şi cenuşă marți, iar autoritățile au anunțat că nivelul de alertă este sub cel maxim de pericol. Vulcanul se află la 70 km sud-est de capitala Mexicului și este unul dintre cei mai atent monitorizați din lume. El a expulzat în timpul nopţii un material incandescent asemănător cu o lavă roşie și cenușa a acoperit mașinile dintr-un sat din statul Pueblo. Au fost înregistrate două explozii și un cutremur asociat cu activitatea vulcanului.

Duminică, autoritățile mexicane au ridicat nivelul de alertă la „galben 3” din cauza unei activități în creștere a vulcanului care a condus la închiderea pentru câteva ore a celor două aeroporturi care deservesc capitala Ciudad de Mexico. Acesta este nivelul imediat sub alerta roșie de pericol maxim. Președintele Andrés Manuel López Obrador a declarat că intensitatea a scăzut și că se informează în permanență, iar populația nu ar trebui să fie alarmată de situație.

Popocatepetl înseamnă „muntele care fumegă” în dialectul aztec Nahuatl și are o altitudine de 5.426 de metri. Este situat la o distanță de doar 72 de kilometri sud-vest de Ciudad de Mexico, unde locuiesc circa 9 milioane de persoane, numărul total al locuitorilor în zona metropolitană ajungând la 22 de milioane. Autoritățile trebuie să monitorizeze cu atenție activitatea vulcanului, având în vedere numărul mare de persoane care trăiesc în apropierea lui și posibila amenințare pe care o reprezintă pentru sănătatea și siguranța lor.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.