Titlu: Râsul pe seama declarației lui Vladimir Putin despre harta din secolul al XVII-lea În urma afirmației sale că nu a văzut „Ucraina” pe o hartă franceză din secolul al XVII-lea, Vladimir Putin a devenit subiectul ironiilor și ridiculizărilor. Oamenii i-au tăiat periuța și au adăugat membrii absenți în imagini ale președintelui rus, pentru a face haz de necaz.

Președintele rus Vladimir Putin a fost luat peste picior după ce a încercat să demonstreze că Ucraina nu a existat la momentul realizării unei hărți a Europei de Est din secolul al XVII-lea. În timp ce inspecta harta alături de președintele Curții Constituționale ruse, Valeri Zorkin, înregistrarea video a dezvăluit faptul că Putin a afirmat că Ucraina nu a fost niciodată o țară reală. Kremlinul a emis demonstrația într-o încercare de a susține acțiunile sale militare din Ucraina.

Harta a fost realizată de Alexis-Hubert Jaillot, cartograful secolului al XVII-lea, și semnată de S’Sanson. Ea este intitulată „Rusia Albă sau Moscovia împărțită după întinderea regatelor, ducatelor, principatelor, provinciilor și popoarelor care sunt în prezent sub dominația țarului Rusiei, cunoscut sub numele de Marele Duce de Moscovia”. Pe hartă, s-au putut observa termenii „Vkraine ou Pays des Cosaques”, ce denotă existența Ucrainei. În plus, orașul Kiev a fost etichetat drept „Kiow”, iar la nord de Marea Azov se află „Ocraina”. Aceste informații contrazic declarațiile lui Putin, ducând la reacții negative pe rețelele de socializare.

Avocata specializată în propagandă, Paula Șertok, a comentat sarcastic pe Twitter: „Pateticul criminal de război încearcă în continuare – și eșuează – să-și justifice gafa catastrofală a unui război genocidar”. Expertul în Rusia, Mark Galeotti, a notat că Kremlinul ar fi putut alege ceea ce dorește să prezinte oamenilor și că mai degrabă Putin și echipa lor sunt victime ale propagandei dezinformative.

Este important de menționat faptul că Ucraina își celebrează în mod tradițional Ziua Independenței la 24 august, este un stat suveran și membru al Națiunilor Unite. Afirmarea lui Putin cu privire la absența Ucrainei în istorie este contrazisă de expertii în istorie și a fost condamnată pe scară largă.

Această gafă importantă a propagandei ruse este doar una dinmulte altele care au apărut în ultimii ani. Kremlinul este acuzat de o campanie globală de dezinformare și propaganda, inclusiv în ceea ce privește tratamentul COVID-19, alegerile din SUA, alegerile europene și mai recent, războiul din Ucraina. Propaganda desăvârșită continuă să fie o mare problemă și o amenințare la adresa democrației și a securității internaționale.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.