Articol exclusiv: Monica Tatoiu se pronunță asupra grevei profesorilor și afirmă că aceștia au depășit o limită arogantă.

Monica Tatoiu a vorbit despre greva profesorilor din școli și a explicat de ce consideră că situația din învățământ este una dificilă. În România, salariile profesorilor sunt mici comparativ cu alte domenii de servicii publice, iar din acest motiv, profesorii sunt captivi în țară și nu puteau pleca, astfel încât, s-au mărit salariile pentru doctori, și s-a lăsat să se descurce profesorii.

Cele mai competente cadre din domeniu au migrat spre alte tipuri de servicii private unde salariile sunt mai mari. În timp, cancelariile s-au golit de profesori competenți și au început să fie populate cu oameni care nu știu ori nu vor să facă nimic în afara normei de 18 ore săptămânal. Profesorii în vârstă, obișnuiți cu rigorile meseriei ies treptat la pensie, cei care predau materii necesare la examenele naționale își rotunjesc veniturile din meditații. În urban este greu, dar dezastrul cel mai mare este în mediul rural.

Cei care nu trec la titularizare ajung într-o școală la țară unde sunt comasate mai multe clase, iar orele se fac din 5 în 3. Argumentele pentru afirmațiile de mai sus sunt scăderea notelor la titularizarea în învățământ și rezultatele la evaluările naționale, mai ales în mediul rural.

Tatoiu consideră că sistemul de învățământ public este subfinanțat, dar să finanțeze acum o resursă umană existența este inutil și neconstructiv. Cei care acum sunt incompetenți vor fi și după ce li se măresc salariile. Învățământul trebuie restructurat și trebuie să atragă resurse umane competențe prin salarii mai bune dar și prin oferirea unei posibilități de carieră pe termen lung în școli dotate corespunzător și conduse de directori competenți, cu filtre. Spitalele nu sunt mai bune acum după creșterea salariilor medicilor și asistentelor. Asta se va întâmpla și în învățământ dacă cresc salariile și nu se depolitizează deciziile în minister, inspectorate și conducerea școlilor.

Greva profesorilor se va încheia după rotativă, iar mediile se vor încheia și examenele naționale se vor susține la timp. Frăția liderilor sindicali, aceiași de ani de zile, cu puterea, este o realitate veche. Decizia de a se declanșa acum greva când se încearcă votarea execrabilei legi a educației, pritocită de actualul ministru al educației pe vremea când era consilierul președintelui, nu este o întâmplare.

S-a trecut arogant linia roșie, iar această grevă este semnalul de alarmă. În cel mai fericit caz, doamna Deca n-ar trebui să mai facă parte din noul guvern. Este factorul declanșant al grevei. Un mesaj pentru președinte. Dacă rămâne în guvern, înseamnă că încă președintele face ce vrea și asta va inflama spațiul public în lunile premergătoare anului 2024 cu 5 runde de alegeri.

Legat de politică, Monica Tatoiu crede că în România, criteriile prin care cineva ajunge într-un post de decizie nu au nimic de a face cu educația sa, valorile despre care predică. Este necesar să se realizeze examene naționale, transparente cu supraveghere pentru crearea unui corp de funcționari publici, bine plătiți, dar validați prin aceste examene, și să nu se mai facă delegări, să se lucreze doar cu funcționari competenți.

În contextul situației economice, Monica Tatoiu consideră că prețurile vor continua să crească atâta timp cât costul energiei va rămâne foarte mare, și accelerarea măsurilor de „luptă împotriva schimbărilor climatice” va duce la prăbușirea economică.

Întrebată dacă ar pleca din România, Monica Tatoiu a explicat că nu are de gând să facă asta, deoarece are obligația să spună în fiecare zi, cu argumente, ce nu merge bine în țară. Pentru că atunci când iubești cu adevărat trebuie să spui adevărul, chiar dacă doare pe moment, iar România este așa cum sunt noi, fiecare. Dacă nu ne place, înseamn

Get real time updates directly on you device, subscribe now.