Gospodinele sunt abordate de opoziția turcă în căutarea sprijinului în înfruntarea lui Erdogan.

În bazarul Besiktas din Istanbul, între piramidele de căpșuni și măsline, se desfășoară o confruntare între susținătorii președintelui în funcție, Recep Tayyip Erdogan, și activiștii opoziției care cer plecarea sa de la putere. O femeie siluetă zveltă și cu un grup de activiste feministe împart fluturași și cer respectarea dreptului la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale din 28 mai. Clasa de gospodine, care au votat în mare măsură pentru Erdogan în trecut, se întoarce acum către opoziție, din cauza inflației și a creșterii prețurilor. Acestea sunt probleme majore pentru femeile care sunt în principal responsabile de bugetul familial.

Gospodinele sunt îngrijorate cu privire la inflația și la costurile ridicate ale sănătății în timp ce portofelele lor sunt golite de moneda depreciată. De asemenea, sunt preocupate de creșterea șomajului, a corupției și a deficitului bugetar. În ciuda faptului că Erdogan a introdus o serie de reforme sociale de importanță majoră, inclusiv eliminarea restricțiilor privind purtarea vălului în serviciul public și la universitate, nu a reușit să îndeplinească multe dintre promisiunile electorale făcute în 2002.

Cu toate acestea, opoziția are propria sa problemă de unitate. Liderul opoziției, social-democratul și secularul Kemal Kiliçdaroglu, a primit doar 44,9% din voturile alegătorilor în primul tur al alegerilor prezidențiale și trebuie să câștige susținerea mai multor electorati pentru a câștiga turul doi. În schimb, Erdogan, în calitate de lider al Partidului de Justiție și Dezvoltare (AKP), are un avantaj în ceea ce privește promovarea candidatului său.

De la Van (est) la Eskisehir (centru), militanții opoziției încearcă să convingă alegătorii, care sunt împărțiți profund. Opoziția recunoaște că are probleme în a ajunge la clasa de gospodine, dar își concentrează eforturile în această direcție. Partidul AKP a trimis femei să bată la ușile caselor în încercarea de a convinge mai multe gospodine să voteze pentru Erdogan și partidul său.

Aproximativ 5 milioane de oameni sunt membri ai AKP și mulți dintre ei sunt femei. Emine Erdogan, soția lui Erdogan, a fost unul dintre liderii acestui activism local care își propune să construiască loialitate și să cerceteze cartierele prin intermediul muncii relaționale și emoționale. Gospodinele muncitoare sunt și principalii beneficiari ai cursurilor de meșteșuguri, centrelor sociale familiale și municipale care fac popularitatea AKP la nivel local. Cu toate acestea, AKP a înregistrat o scădere semnificativă de voturi în ultimele alegeri legislative.

Opoziția turcă speră să câștige voturile gospodinelor prin abordarea problemelor concrete care îi afectează, cum ar fi inflația, șomajul și creșterea prețurilor la alimente și la sănătate. În timp ce opoziția are nevoie de susținerea gospodinelor pentru a câștiga alegerile, Erdogan și AKP își propun să-și mențină actuala bază de susținători și să se concentreze pe mobilizarea femeilor pentru a le convinge să voteze pentru candidatul lor. Timpul va spune care dintre aceste strategii se va dovedi a fi câștigătoare în turul doi al alegerilor prezidențiale din 28 mai.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.